Stedenbouwkundige Adriaan Geuze, architect Hans van Egmond, directeur Jaap Liethof en wethouder Leendert de Lange geven een toelichting op de plannen (Foto: Jan Bouw).

Massale belangstelling voor informatieavond Hotels van Oranje
Laatste update: 24 oktober 2012 om 14:05

NOORDWIJK - De informatieavond over de nieuwbouwplannen van de Hotels van Oranje aan de boulevard van Noordwijk werd dinsdag massaal bezocht.  

Meer dan 400 belangstellenden waren naar het hotel gekomen om te vernemen wat er tussen het Schuitegat en het Vuurtorenplein mogelijk staat te gebeuren. Onder leiding van 'spreekstalmeester' Hans de Boer lichten algemeen directeur Jaap Liethof, stedenbouwkundig prof. ir. Adriaan Geuze van Bureau West8, architect Hans van Egmond en wethouder Leendert de Lange de (procedures rond de) bouwplannen toe.

 

Liethof benadrukte de economische noodzaak van de plannen. "De dramatische terugval van het aantal hotelovernachtingen moet gestopt worden. Anders verandert Noordwijk aan Zee in Slaapdorp aan Zee. Wij willen verder”, gaf hij aan.

 

Geuze en Van Egmond belichtten de plannen zelf. Die omvatten een centraal hotel met een koepel; het huidige Hotel Oranje met twee extra bouwlagen. Het Boulevard Hotel en het Beach Hotel worden gesloopt. Daarvoor in de plaats komen twee schuin geplaatste appartementengebouwen met in totaal 100 hoogwaardige appartementen. Aan de achterzijde komt laagbouw. In een bak ondergronds is het Noordwijk International Convention Center (NICC) voorzien. "Charmant en uitnodigend", noemde Van Egmond het ontwerp, dat overigens twee keer zo hoog is als de naastgelegen vuurtoren.

 

Wethouder Leendert de Lange gaf aan dat de gemeente bij haar eventuele medewerking aan de plannen zal moeten zoeken naar een goede balans tussen economische belangen en woongenot van de omwonenden. Hij wees erop dat voor de realisering van de bouwplannen een aanpassing van het bestemmingsplan nodig is. Er is sprake van een overschrijding van 14.400 m2. Het college bepaalt aanstaande dinsdag of zij in principe akkoord gaat met de plannen. Op 7 november buigt de Raadscommissie Ruimte, Bereikbaarheid en Financiën zich erover.


Bij de aansluitende discussie werd duidelijk dat de omvang van het plan veel omwonenden een doorn in het oog is. “Geen zicht meer op zee en nauwelijks nog zon”, klonk het. Twijfel werd ook geuit over de bouw van de appartementen: ”Zijn die in de huidige woningmarkt wel verkoopbaar en wat dragen die bij aan de verbetering van het toerisme?”

 
Het wachten is nu op het standpunt van de Noordwijkse politiek.