'Platform Ons Noordwijk' wil referendum over bouwplannen HvO
Laatste update: 19 november 2012 om 12:18

NOORDWIJK - Op basis van een nieuwe wet wil het nieuw opgerichte 'Platform Ons Noordwijk' een referendum bewerkstelligen over de bouwplannen van de Hotels van Oranje.

Het platform, dat de afgelopen dagen druk in de weer was met het verzamelen van handtekeningen (foto) en zegt er al 700 te hebben, denkt op basis van de wet een referendum af te kunnen dwingen. Dat zou betekenen dat het principeverzoek van de Hotels van Oranje om de plannen verder te mogen uitwerken, van de agenda van de raadsvergadering op 28 november zou moeten worden gehaald.

 

Probleem is wel dat de uitkomst van het referendum niet bindend zal zijn en de politiek dus haar eigen keuze zou kunnen maken. De initiatiefnemers rekenen er echter op dat de raadsleden de mening van de inwoners van Noordwijk uiteindelijk niet naast zich neer zullen leggen.

 

In een verklaring laat het platform weten zich hard te maken voor behoud van het dorpse karakter van Noordwijk. "Wij spreken dan ook onze zorgen uit over het volume van de plannen. We rechtvaardigen dat burgers van Noordwijk hun visie mogen geven op deze ontwikkeling van ons dorp. Als platform vragen wij daarom eerst duidelijkheid in de bestemmingsplannen en het Beeldkwaliteitplan van de gemeente. En daarna duidelijkheid over het maximale volume dat aan de boulevard en omgeving gebouwd mag worden. Dit creëert een helder toetsingskader voor Noordwijk aan Zee. We willen graag komen tot een Noordwijkse maat."

 

Een woordvoerder van de Gemeente Noordwijk laat weten dat er nog geen referendumverzoek binnen is en als dit komt, het zal worden getoetst aan de referendumverordening van de gemeente. Daarin staat dat 125 handtekeningen volstaan om een referendum voor elkaar te krijgen. Welke gevolgen een referendum op de nu lopende besluitvorming zal hebben, kon de gemeente nog niet zeggen.