Eneco bereid 'zwijggeld' uit convenant te schrappen
Laatste update: 4 juni 2013 om 14:39

NOORDWIJK - De ondertekening van het convenant voor het Luchterduinen Fonds, dat energiemaatschappij Eneco en de kustgemeenten Noordwijk, Zandvoort en Bloemendaal woensdag zouden sluiten, is tot nader order uitgesteld.

Het fonds wordt opgericht als 'goedmakertje' voor de komst van het windmolenpark Luchterduinen voor de kust van de drie gemeenten. Als gevolg van de crisis- en herstelwet moesten de gemeenten hun verzet tegen de komst van het park opgeven.

 

In het fonds wordt door Eneco de komende 20 jaar per gemeente jaarlijks € 37.500 gestort ten behoeve van lokale, duurzame projecten. Er worden vier elektrische terreinwagens voor de plaatselijke reddingsbrigades geleverd en er komt een onderzoek naar de impact van het windpark op de kustbeleving.

 

Aanvankelijk was in het convenant ook opgenomen dat collegeleden en gemeentelijke medewerkers zich dienden te onthouden van negatieve uitspraken over het project. In april leverde dat al verontwaardigde reacties op in de gemeenteraad van Noordwijk. Naar aanleiding van een artikel in NRC schrokken afgelopen week ook de raadsleden van Bloemendaal wakker. Tijdens een ingelaste raadsvergadering afgelopen maandag verweten de oppositiepartijen het Bloemendaalse college zonder hun medeweten hun democratische rechten te verkwanselen. Een motie van afkeuring haalde het echter niet.

 

Afgelopen vrijdag liet Eneco in een verklaring al weten de gewraakte passage in het convenant te willen schrappen: "Nu we op een constructieve wijze samenwerken past het ons inziens niet dat bestuurders of ambtenaren zich vanuit hun functie negatief uiten over het windpark. Wij hebben dit verwoord in het convenant. Uit de discussies in de gemeenteraden en recente publiciteit realiseren we ons dat dit de schijn van afkoop oproept. We hebben dan ook aan de wethouders voorgesteld om deze passage te schrappen."

 

Omdat de aanpassing van de tekst in het convenant kennelijk meer dan vijf dagen in beslag neemt, is de ondertekening van morgen uitgesteld. Eneco zegt in overleg te zullen gaan met Noordwijk, Zandvoort en Bloemendaal.