Wethouder Bas Brekelmans op de foto die op de actiesite prijkt en volgens de VVD is bedoeld als 'spotprent'. "De windmolens zijn dicht naar het strand gehaald om onze boodschap dat er geen windmolens binnen de 12 mijl-zone mogen komen kracht bij te zetten", aldus de partij

VVD start campagne tegen windmolens dichtbij
Laatste update: 4 juli 2013 om 16:36

NOORDWIJK - De VVD Noordwijk is een campagne gestart tegen de mogelijke plaatsing van windmolens voor de kust, dichterbij dan de 23 kilometer die nu wordt gehanteerd.

Het kabinet heeft de kustgemeenten eind juni geïnformeerd over het haalbaarheidsonderzoek naar windmolenlocaties op zee binnen de 12-mijlszone. Uit een quick scan zijn vijf gebieden naar voren gekomen die nader zullen worden onderzocht. Begin volgend jaar hoopt het kabinet definitief te kunnen besluiten of zij plaatsing van windmolens dichter bij de kust mogelijk gaat maken.

 

Het kabinet heeft al vergunning verleend voor de aanleg van het windmolenpark Eneco Luchterduinen, dat door de VVD wordt aangeduid met de locatienaam Q10. "Noordwijk krijgt al in 2014 te maken met de realisatie van 50 windmolens op zo'n 23 kilometer (12 mijl) afstand. Dit windmolenpark lijkt ver weg, maar bij helder weer zullen deze 135 meter hoge reuzen goed te zien zijn. Juist op de door ons zo geliefde heldere avonden zullen we de zon niet meer in de zee, maar in de windmolens zien zakken. En dat zal bij menig kustliefhebber pijn doen", aldus VVD-wethouder Bas Brekelmans.

 

"Aan de komst van Q10 is al niks meer te doen, maar we moeten nu erger zien te voorkomen", vindt Brekelmans. Volgens de wethouder zijn windmolenparken binnen de 12-mijlszone een stap te ver. "Noordwijk is een badplaats die redelijk afhankelijk is van toeristische inkomsten. Een windmolenpark dichterbij zal zeker ten koste gaan van de kwalitatieve kustbeleving die wij en onze kustbezoekers wensen."

 

De VVD Noordwijk heeft een speciale site geopend (www.nietdichterbij.nl) waar medestanders een petitie kunnen tekenen. Overigens startte de ANWB eerder ook al een soortgelijke actie. De toeristenbond kreeg inmiddels zo'n 12.000 steunbetuigingen binnen.