De eerste stedenbouwkundige schets van het appartementengebouw aan de Koningin Wilhelmina Boulevard, die volgens de HvO volledig binnen de door de gemeenteraad vastgestelde kaders is ontworpen.

Nieuw bouwplan HvO veel minder massaal
Laatste update: 6 september 2013 om 15:49

NOORDWIJK - De Hotels van Oranje doen zeven bouwlagen af van hun bouwplannen op de boulevard van Noordwijk.

Donderdagavond werd de Noordwijkse politiek geïnformeerd over de nieuwe plannen. Die zijn tot stand gekomen nadat HvO november vorig jaar hun oorspronkelijke plannen terugtrokken. Dat gebeurde na protesten van omwonenden en onder druk van een referendum over de plannen, waarin twee appartemententorens van 55 meter hoog de meeste weerstand opriepen. De Noordwijkse politiek was destijds zo zwaar verdeeld over de plannen, dat er spanningen ontstonden binnen de coalitie van Puur Noordwijk, VVD/Jes en CDA.

 

Men is echter niet stil blijven zitten. Na uitvoerig overleg met de nieuwe wethouder Bas Brekelmans (VVD), waarbij ook de wijkvereniging en omwonenden zijn betrokken, is er een nieuwe versie. De nu voorgestelde uitbreiding is beduidend minder massaal en lager. Het congrescentrum NICC is van de baan. Volgens de woordvoerders, architect Diederik van Egmond, hoteldirecteur Jaap Liethof en adviseur Victor Salman, voldoen de nieuwe plannen aan de kaders die door de gemeente zijn gesteld.

 
Van Egmond sprak over 15 kaders: “Het voldoet aan de Noordwijkse stijl, het heeft kwaliteit en past in het beeldkwaliteitplan. Uitgegaan wordt van drie blokken aan de Parallelboulevard en twee blokken aan de KW Boulevard. Het zicht op de vuurtoren blijft behouden. Bij de toren wordt het daarnaast geplande gebouw 25 meter hoog, 6 lagen. Vervolgens gaat men wat hoger van 29 meter tot 36 meter op het hoogste punt. Op het huidige hotel zijn nog twee lagen voorzien, waardoor er 100 extra hotelkamers komen”. Hij gaf verder aan, dat de totale uitbreiding 25.650 m2 bedraagt. Er worden 125 appartementen gebouwd met 575 parkeerplaatsen, zo veel mogelijk onder het maaiveld. Een gedeelte hiervan zal openbaar zijn. Bij de presentatie werd een overzicht gegeven van de schaduwwerking. Die zal volgens Van Egmond meevallen, ook voor de bewoners van de Parallelboulevard.


Liethof gaf aan dat de congresfunctie blijft behouden en zelfs nog wat wordt uitgebreid. “Dat is belangrijk voor Noordwijk. Ook voor de andere hotels en de middenstand. De uitbreiding komt in het hotel zelf. Door de huidige lobbyruimte en receptie op te offeren, ontstaat de mogelijkheid voor een grote congreszaal. De receptie komt op en andere plaats”, aldus de directeur.

 

Tenslotte voerde Salman het woord, die met een twaalftal uitvoerig gemotiveerde argumenten wees op het belang van de congresfunctie van de Hotels van Oranje.

 
De raadsleden reageerden in het algemeen gesproken positief over het nieuwe plan. “Hier kun je geen nee op zeggen”, zei iemand zelfs. De aanwezige omwonenden waren iets voorzichtiger, maar beslist niet negatief.

 

Later dit jaar zal nog een nadere stedebouwkundige uitwerking volgen. Voor het eind van het jaar moet dan het definitieve ontwerp klaar zijn. Vervolgens zullen politiek en omwonenden zich over de plannen moeten uitspreken.