Nu ook petitie vr komst windmolenpark
Laatste update: 15 november 2011 om 11:28

NOORDWIJK - De geplande komst van een windmolenpark voor de kust van Noordwijk verdeelt de bewoners van de badplaats; na een petitie tegen is er sinds afgelopen weekend ook een petitie vóór de komst van het park te tekenen.

De petitie van de lokale partij VVD/Jes tegen de komst van een windmolenpark voor de kust tussen Noordwijk en Zandvoort heeft tot op heden een kleine 500 handtekeningen opgeleverd. Met name het feit dat de windmolens bij helder weer vanuit de badplaats te zien zouden zijn, is een doorn in het oog van de liberalen. Volgens VVD/Jes schaadt dit het (woon)plezier van de Noordwijker en het belang van de toerist en de toeristische sector. De initiatiefnemers van de petitie, die in december moet worden aangeboden aan de Tweede Kamer, stellen dan ook voor de windmolens zo te plaatsen dat zij met het blote oog niet waarneembaar zijn vanaf het Noordwijkse strand.

 


Sinds afgelopen week is er echter ook een petitie vóór de komst van het windmolenpark bij Noordwijk. Initiatiefnemer is Noordwijker Jaap van Duin, oud raads- en commissielid van de Christenunie. Hij is van mening dat de voorgenomen plaatsing op 23 kilometer uit de kust al uit het zicht is. "Het geplande park wordt alleen bijna zichtbaar tijdens weersomstandigheden met een bijzonder droge lucht. Bovendien heeft nog nooit iemand geklaagd over de vele vrachtschepen die op ongeveer tien kilometer voor de kust geparkeerd liggen."

 

Belangrijkste argument van Van Duin is echter de energie-opbrengst: "De ontwikkeling van groene stroom is noodzakelijk daar de vraag naar energie steeds groter wordt en fossiele brandstoffen eens uitgeput zullen raken. Reeds nu consumeren we datgene wat gereserveerd is voor onze (klein)kinderen."

 

Van Duin noemt het opmerkelijk dat de gemeente Noordwijk de VVD/Jes-petitie heeft overgenomen op haar website. Volgens hem bedrijft de gemeente daarmee partijpolitiek. Hans van den Berg, raadslid voor de Progressieve Combinatie, liet eerder ook al weten de petitie tegen het windmolenpark niet te zullen tekenen.

 


Beide petities, voor en tegen het windmolenpark, zijn trouwens te vinden en te ondertekenen op www.petities.nl (zoeken op windmolenpark). De teller voor de petitie 'vóór' stond afgelopen maandag - na twee dagen - op 20. Van Duin verwacht echter dat er daar nog heel veel bij zullen komen.