Bombarie: 'Vierkant wordt weer opgepimpt'
Laatste update: 1 februari 2012 om 12:08

Geruime tijd geleden heb ik het al eens gehad over opmerkingen van wethouder Bas Brekelmans om het Vierkant opnieuw in te richten. 'Op te pimpen' zogezegd. Aanvankelijk dacht ik dat dit niet zo’n vaart zou lopen omdat bestuurders en politici in deze moeilijke tijd wel andere dingen aan hun hoofd hebben, maar niets is minder waar.

Op 13 februari wordt een bijeenkomst in het gemeentehuis gehouden waarop iedereen die zich daartoe geroepen voelt zich over een nieuwe inrichting kan laten inlichten en ideeën kan ventileren. Let wel: het is een informatieavond, want er gaat voorlopig nog niks gebeuren. Daar gaan gegarandeerd weer de nodige onderzoeken, vergaderingen en andere bijeenkomsten aan vooraf. Het sleutelwoord dat Brekelmans gebruikt, is ‘participatie.’ Een mooi woord natuurlijk om aan te geven dat de gemeente graag ziet dat iedereen zich bij dit project betrokken gaat voelen en input levert.

Maar het is natuurlijk geen garantie dat met die input ook wat wordt gedaan. En wat dat betreft zijn er, net als het voor de zoveelste maal opnieuw inrichten van dit plein, ervaringen uit het verleden. Ook bij de vorige herinrichting was het uitgangspunt 'de bevolking er zo veel mogelijk bij te betrekken'. Dat werd een kakafonie aan geluiden, enorm veel opmerkingen en ideeën maar uiteindelijk werd door de gemeente uit een ander, eigen, vaatje getapt. Het resultaat was het Vierkant van nu en dat is nu dus qua inrichting, uitstraling en gebruiksmogelijkheden achterhaald. Voor de zoveelste keer in de geschiedenis.

En voor de zoveelste keer in de geschiedenis gaat het ongetwijfeld ook veel geld kosten. Ik hoop echter dat de bevolking zich massaal op de informatiebijeenkomst meldt. Om mee te denken en om mee te spreken. Doet men dat niet, dan is de kans groot dat alleen de stemmen en inbreng van de horeca-ondernemers op het plein worden gehoord. En zeg nu zelf: het hart van Lisse kan toch best wat meer zijn dan alleen een gigantisch terras.

Als dat eenmaal achter de rug is en het Vierkant op de schop is geweest, komt er nog meer. Een geheel ander idee. Namelijk het creëren van sfeerplekken in Lisse, gebaseerd op uitgangspunten van de nota Economie en Toerisme. Elk gebied en/of straat in het centrum krijgt een eigen uitstraling. Het is nog wat voorbarig om dat alvast in te gaan vullen, maar ondeugende ideeën in dit verband kunnen zijn: een soort Montmartre op Heereweg en het Vierkant of een Caraïbische uitstraling in Blokhuis. En de omliggende (winkel)straten, laten we zeggen, een grote kermis. Kan de Harddraverijvereniging één keer per jaar ook nog inhaken.

En als al die plannen doorgaan; als het Vierkant eenmaal opnieuw is ingericht en als er eenmaal sfeerbeelden in de gebieden/straten zijn gerealiseerd, dan is het wachten op een nieuw gemeentebestuur dat net als vele voorgaande gemeentebesturen besluit dat er (veel) geld nodig is omdat de zaak nodig eens op de schop moet worden genomen!