Volleybalclub Liusna bouwt aan een nieuwe toekomst. Afgelopen maandag was de aftrap met een clinic voor de jeugd in Sportcentrum De Waterkanten (Foto: Erwin Brandt).

Liusna wil Lissese jeugd weer aan het volleyballen krijgen
Laatste update: 10 januari 2017 om 15:56

LISSE - Met zo'n tachtig leden vindt de Lissese volleybalvereniging Liusna zichzelf een "gezonde club". De jeugd is met slechts drie teams echter ondervertegenwoordigd.

Dat steekt schril af bij bijvoorbeeld de twaalf jeugdteams waarover buurvereniging VCS uit Sassenheim kan beschikken. Reden om in actie te komen. Om te beginnen verzorgden dames één-speelsters Pauline van der Lans en Jolien Marijt afgelopen maandag in samenwerking met de buurtsportcoach en een oud-lid een volleybalclinic in Sportcentrum De Waterkanten.

Algemeen bestuurslid en ook speelster bij dames 1, Sabine in 't Veld vertelt dat er binnen de regio een groot aanbod is van sportverenigingen en organisaties. "Mede door dit aanbod zien we de laatste zes jaar een sterke terugloop aan leden. Vooral de jongens en heren laten het afweten." Van der Lans vult aan dat er de laatste tijd gelukkig weer wat leden bijkomen. "We krabbelen langzaam weer een beetje op. Wat betreft de jongens en heren komt het denk ik door het feit dat de dames tijdens de Olympische Spelen goed gepresteerd hebben (vierde - red.) en de mannen al een hele tijd niet."


Van der Lans vertelt verder dat het breekpunt voor veel jongens en meiden is als ze de stap naar de senioren moeten gaan zetten. "Dan haken er helaas veel leden af, want er zijn zoveel andere leuke dingen te doen. Momenteel hebben we rond de tachtig leden, waar we voorheen dik boven de honderd zaten. Het is beslist niet zo dat de vereniging niet meer levensvatbaar is. Met het huidige aantal leden kunnen we ons prima bedruipen. We willen echter meer leden, want dan krijgen we ook meer mogelijkheden. We denken dan aan een betere individuele begeleiding, meer maatwerk en doorstroming. Het gerucht gaat dat veel Lisses volleybaltalent daarom naar het Noordwijkse NOVO vertrekt. Ook dat wil ik graag ontzenuwen. In het verleden is er slechts één lid naar Noordwijk vertrokken."


Speeltuinidee
In 't Veld vertelt enthousiast dat Liusna wil uitbreiden door meer bekendheid te geven aan de volleybalsport. "De vereniging wil profiteren van het succes van de Nederlandse dames op de Olympische Spelen en zich meer profileren. Bijvoorbeeld door basisscholen te bezoeken en door deze instuif, waar toch ruim vijftien kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 op af zijn gekomen, te organiseren."


Van der Lans vult aan dat Liusna misschien, met ingang van volgend seizoen, ook het 'speeltuinidee' van Volleybalclub Sassenheim (VCS) wil gaan kopiëren. "Bij VCS hebben ze twaalf jeugdteams en wij maar drie. Dat komt doordat ze heel veel balspelletjes en nevenactiviteiten met de mini's doen. In een groot dorp als Lisse moeten we daardoor zeker meer jeugd kunnen aansporen om deze prachtige sport te gaan beoefenen. In het begin spelenderwijs en later met meer techniek."


In 't Veld vertelt verder dat ze ook willen groeien door sponsoren vanuit het bedrijfsleven aan te trekken. "We zijn daarom enorm trots op het feit dat wij onlangs Horsman & Co. Lisse BV voor heren 1, Alkanaany BV uit Sassenheim voor het meisjes C team en Jack van der Meij VOF uit Sassenheim voor dames 1 als sponsors hebben kunnen aantrekken."


Samenwerking
Dat de oudere leden zijn begaan met de jeugd straalt er bij de instuif vanaf. Naast de aanwezigheid van drie speelsters van Dames 1 geeft een oud-lid les en wordt er met de buurtsportcoach samengewerkt. Of het ook leidt tot de aanwas van nieuwe leden, moet worden afgewacht. Een eventuele samenwerking met andere verenigingen in de streek, zoals bijvoorbeeld bij het basketbal gebeurt, is voor Liusna echter (nog) geen optie. "Het antwoord is resoluut nee", zegt Van der Lans. "We zijn een gezonde club en we bestaan volgend jaar vijftig jaar en dat willen we met onze bevlogen leden graag zo houden." Volleybalclub Liusna heeft haar thuisbasis in Sportcentrum De Waterkanten. Voor belangstellenden is het mogelijk om gratis en vrijblijvend drie proeftrainingen mee te doen.

Meer informatie via de website.

 

Meer info: http://www.liusna.nl