"Als we elke week maximaal presteren, zoals we vandaag ook hebben gedaan, dan doen we het goed", stelt Hillegom-trainer Kranenburg (Foto: pr/Cees van Hoogdalem).

Proces even belangrijker dan de ranglijst voor SV Hillegom
Laatste update: 21 maart 2017 om 16:11

HILLEGOM - "Ik wil de jongens juist niet herinneren waar we vandaan komen. Ik wil ze duidelijk maken waar we naartoe gaan."

Hillegom-trainer Arend Jan Kranenburg kijkt niet graag naar achteren. De oefenmeester is bezig met een proces. In die leerfase naar volwassenheid kreeg de eersteklasser opnieuw een tegenslag te verwerken. De thuisploeg ging met 0-1 onderuit tegen concurrent HFC EDO. Met slechts één punt uit de laatste drie duels leert Hillegom op een harde manier dat opnieuw een stap omhoog nog een brug te ver is voor de ploeg.

Het vernuft waarmee EDO de wedstrijd op De Zanderij won, is voor Hillegom nog een hoofdstuk dat de ploeg moet analyseren. In een duel met weinig kansen bleken de Haarlemmers slimmer om te gaan met de mogelijkheden. De gedachten naar nog een stap omhoog moeten verdwijnen naar de achtergrond. De vierde plek is wat overblijft na een frustrerende middag tegen de Haarlemse concurrent.


"We moeten leven naar onze potentie en niet naar waar we vandaan komen", aldus Kranenburg. "Dat is iets wat we het hele seizoen al roepen en de reden waarom we zo hoog staan als promovendus. Met Hillegom willen we altijd een rol van betekenis spelen en altijd de wedstrijd zo laten verlopen als wij dat willen, of we nou beter zijn of niet. Meedoen is niet leuk, het gaat om resultaten halen."


Puzzelen
Kranenburg moest puzzelen. De Hillegomse coach miste onder andere de geblesseerde spelers Maurice van der Neut en Aiden Ryan en kan de komende drie weken nog niet beschikken over Mitchell van der Paard. De middenvelder zat tegen EDO z'n eerste van vier wedstrijden schorsing uit na een rode kaart tegen Legmeervogels. De oefenmeester wilde de nadruk er niet op leggen, maar Hillegom miste duidelijk de stootkracht die het in vol ornaat misschien wel had gehad.


De wind had tijdens het duel vrij spel. Het leidde volgens Kranenburg tot een 'steekduel'  in de eerste helft, waarin EDO wel optisch het overwicht had. Geen van beide ploegen wist grote kansen te creëren uit goed veldspel. De Haarlemse linksback, Jeff Kemper, schoot de enige kans uit een corner hard over. De wind was in de tweede helft op de hand van de Hillegommers. Even leek het natuurelement de Hillegommers letterlijk het geluk te brengen waar het naar zocht. Een corner van Jim Pijpers ging in één keer op de lat. Een afstandsschot vanaf de middenlijn van Jeroen Dedel werd net aan gepareerd door doelman en ex-Katwijker Virgil Deen. In een gevaarlijke tegenstoot schoot Terence Groothusen in de korte hoek de eindstand op het scorebord: 0-1.


"De nacompetitie is nog wel een ambitie", vertelt Kranenburg na afloop. "Misschien moeten we ons gaan focussen op het proces, niet op de ranglijst. Dan zien we het wel. Als je elke week goed speelt, kan niemand je ooit wat verwijten. Dat is het belangrijkste. We doen mee bovenin omdat we bijna elke week goed presteren. We hebben voor ons gevoel wel iets te verliezen", doelt de oefenmeester op de plekken bovenin. "Maar als we elke week maximaal presteren, zoals we naar mijn mening vandaag ook hebben gedaan, dan doen we het goed".