Zilker Koen van der Linden heeft de bal bijna klem tussen zijn benen (Foto: pr/Trudy van den Berg).

Opstellen van sterkhouders maakt het verschil in topper
Laatste update: 28 maart 2017 om 15:21

DE ZILK - Bij elke club lopen sterkhouders rond. Bij Van Nispen is dat Mike van Haaster, bij Alphen Bryan de Vries.

Beide spelers ontbraken vorige week bij hun club. De Vries moest met een jeugdteam dat hij traint spelen tegen De Graafschap, een duel dat hij niet wilde missen. Prompt verloor Alphen van Rijnland. Verliezen deed ook de formatie van René Ras vorige week tegen Voorschoten '97, zonder Van Haaster. De spits was een week op skivakantie.

Logischerwijs zat Van Haaster dus op de bank bij de Zilkers. Rob Wolsleger had De Vries wel gewoon in zijn elftal opgenomen. Daar kreeg de Alphen-coach geen spijt van want de slimme spelmaker maakte voor de rust al het verschil met twee goals. Van Nispen miste op zijn beurt een aanspeelpunt en kapstok in de aanvalslinie. Van Haaster werd node gemist en de kansen waren schaars.


Beide ploegen raakten in de beginfase de lat. Rond de 23e minuut werd het 0-1 voor Alphen. De al genoemde De Vries kreeg alle ruimte om een vrije trap in te schieten. Dat de bal nog van richting werd veranderd, deerde De Vries en heel Alphen niets. Met de thee in aantocht was het weer raak. Een mooie, korte combinatie werd weer door De Vries verzilverd: 0-2. Dat Van Haaster vlak voor rust al met de warming-up was begonnen, zei genoeg. Bovendien was Jelle Vleugel niet in goeden doen. Hij voelde zich niet kiplekker, waarschijnlijk door een griep.


Wereld van verschil
Met Van Haaster na rust in de ploeg was het een wereld van verschil. Van Nispen werd gelijk veel dreigender. De spits ging voorop in de strijd en was daarmee gangmaker op zoek naar de aansluitingstreffer. Alphen werd achteruit gedrukt en een rode kaart van Alphen-speler Mike Boer gaf het (extra) zetje in de goede richting. Nick van Westerop bood met zijn goal Van Nispen weer hoop 1-2.


De ploeg van Ras drukte gelijk stevig door. Legio kansen volgden elkaar op. Ferdi Smit (3x) en Bren Zonneveld (2x) kwamen echter niet tot scoren. Dat deed de ploeg van Wolsleger wel. En solo-actie van Marwan Fennich, die drie man in de luren legde, betekende de winnende 1-3 voor Alphen. Van Nispen staat weer met beide benen op de grond. De ploeg zakte naar positie zes op de ranglijst. Ras was na afloop reëel: "We hebben tegen een goede ploeg gespeeld. De rode kaart had het breekpunt kunnen worden. We kwamen op 1-2 en dat schepte gelijk mogelijkheden. De gelijkmaker zat erin, maar viel niet."


Sterker nog, de goal viel aan de andere kant, waarmee een oude voetbalwet in werking trad. Ras: "De jongens gingen er veel te gretig in bij die actie van Fennich waar de derde goal uit viel. Aan de andere kant irriteerde ik mij aan de grensrechter van Alphen met zijn vlagmomenten bij buitenspelsituaties. Over het algemeen ben ik tevreden. De eerste helft brachten we te weinig. Daarna was er veel meer power en gingen we er echt voor. We hebben de mogelijkheden gehad op 2-2, maar het mocht niet zo zijn".