(Foto: pr).

Rembrandt
Laatste update: 31 maart 2017 om 13:07

LEIDEN - 'Daniel de Geus' is Leidenaar in hart en nieren en bevindt zich graag onder zijn stadsgenoten. Hij schrijft een wekelijkse column over het leven in de stad, familie en zijn werk.

Als u afgelopen week over het Rapenburg gereden bent is het u vast opgevallen. De prachtige gracht wordt gebruikt voor het filmen van een aantal scènes van de Britse serie Miniaturist. De kleine hekjes zijn verwijderd, de straatlantaarns zijn tijdelijk opgeslagen en alles wat niet in de zeventiende eeuw thuishoort is weg. Ook de acteurs lopen er in kleding uit die tijd rond en het plaatje ziet er helemaal compleet uit. Een prachtige promotie voor de stad lees ik op Twitter.

Het meest opvallende aan dit verhaal is dat de scènes 'plaatsvinden' in Amsterdam. Als de serie over een tijdje op tv verschijnt zullen de Britten zich verwonderen over de prachtige plekken in onze hoofdstad en waarschijnlijk de Noordzee oversteken om het zelf te aanschouwen. Eigenlijk een beetje vals toerisme. Maar goed, Leiden werkt hier graag aan mee want zij weten dat de echt geïnteresseerden goed uitzoeken waar de serie is opgenomen en toch wel hier komen. Zo werd ook in 2006 het Rembrandt-festival georganiseerd vanwege de 400e-verjaardag van Rembrandt van Rijn. Ook hier was veel interesse van de pers en dus liepen de vrijwilligers waaronder ik in een fakkeltocht naar het geboortepleintje van de schilder. De NOS zond dit live uit en het hele weekend was de stad vol van toeristen.

Achteraf bekende de omroepstichting dat ze beter Leiden als standplaats hadden kunnen kiezen in plaats van Amsterdam. In de hoofdstad werd veel minder aandacht aan zijn geboortejaar besteed, iets wat wel werd verwacht. Natuurlijk was Amsterdam ook trots op hem, want het Rembrandthuis wordt nog steeds goed bezocht maar ook nu zullen zij weer blij zijn met deze promotie van 'Amsterdam'. Natuurlijk werkt Leiden hier zelf ook wel erg aan mee, want als je bijvoorbeeld voor Rembrandt naar Leiden komt dan kan je bij wijze van spreken op hetzelfde kaartje gelijk terugreizen. De schilder krijgt hier totaal niet de eer die hij verdient.

Natuurlijk is het pleintje bij zijn geboortehuis best aardig, staat zijn borststuk eindelijk goed aan de Singel maar dat is het dan wel zo'n beetje. Oké, oké, we hebben ook nog de Latijnse school, een soort poppenkast met een Rembrandtpop achter het raam. Maar serieus, eren wij zo Neerlands beste schilder, gemeente Leiden? Je moest je schamen! Kijk naar het Mondriaanhuis in Amersfoort, het Rembrandthuis in Amsterdam of het Eschermuseum in Den Haag. Daar spreekt echt waardering voor iemand uit. Het is maar goed dat een klein clubje liefhebbers nog elk jaar een krans op de Witte Singel legt, anders zou echt niemand meer weten wie hij was.