(Foto: René van Dam).

En dat is vier
Laatste update: 11 april 2017 om 12:04

SASSENHEIM - De korfballers van TOP/Quoratio zijn afgelopen zaterdag voor de vierde keer landskampioen geworden.

In de afgeladen Ziggo Dome (12.000 toeschouwers, waaronder 700 TOP-supporters) waren de Sassenheimers met 22-18 te sterk voor Blauw-Wit uit Amsterdam.

TOP had in de play-offs in twee wedstrijden afgerekend met LDODK en leek op tijd in finalevorm. Tegenstander Blauw-Wit had heel verrassend het in de competitie ongeslagen PKC uitgeschakeld. Blauw-Wit had hiervoor wel drie wedstrijden nodig, wat in het voordeel zou kunnen zijn van TOP, dat haar titel verdedigde en alweer de vijfde finale speelde, waarvan de laatste vier op rij.


TOP opende de score, maar deze werd al snel beantwoord door Blauw-Wit. Dit was ook het beeld van de eerste helft, de ploegen scoorden over en weer en een gaatje kon niet worden geslagen. De rust leek op een gelijke stand af te stevenen, maar daar bracht een buzzerbeater van Barbara Brouwer verandering in zodat TOP met een minimale en mentale voorsprong de rust in ging: 11-10 voor TOP.


Na rust was de stand al snel weer gelijk, met name door twee zuiver schietende Blauw-Wit heren. TOP behield wel steeds het initiatief mede door goals van aanvoerder Mick Snel en Celeste Split. Tot 14-14 ging de stand gelijk op. Toen halverwege de tweede helft voor het eerst de twee punten voorsprong op het scorebord verscheen was de ban definitief gebroken. TOP toonde zijn klasse en liep gemakkelijk spelend uit naar 21-16. Bij Blauw-Wit was de energie op, de afgelopen weken hadden hun tol geëist. De eindstand werd uiteindelijk 22-18 en met deze overwinning prolongeerde TOP de landstitel.


De Sassemers mogen in januari 2018 ook de Europa Cup gaan verdedigen in Barcelona. Een prestatie van formaat van de ploeg van coach Jan Niebeek die in zijn vier jaar trainerschap bij TOP maar liefst drie titels en vier finales behaalde. Tevens een unicum, want behalve DOS '46 is het geen enkele club gelukt om de titel te prolongeren. TOP heeft zich nu in dit rijtje geschaard en is nu wel de eerste ploeg met vier Korfbal League titels.


De kampioenen werden op grootste wijze onthaald door de supporters en het feest ging in Sassenheim door tot in de kleine uurtjes.