In het kader van de uitwisseling Ady Endre Lyceum Oradea - Rijnlands Lyceum Sassenheim, bracht een groep Hongaarse leerlingen en gastbezoek aan woonzorgcentrum de Bernardus aan de Hoofdstraat in Sassenheim (Foto: Ingrid Langeveld).

"Gezellig, al die reuring"
Laatste update: 11 april 2017 om 13:28

SASSENHEIM - In het kader van internationalisering en internationaal burgerschap bracht een groep van twintig Hongaarse leerlingen en twee Roemeense docenten met twintig vwo4-leerlingen, Maarten Algera en  Hugo van der Graaf, een educatief bezoek aan woonzorgcentrum de Bernardus.

In het kader van internationalisering en internationaal burgerschap bracht vorige week donderdag een groep van twintig Hongaarse leerlingen en twee Roemeense docenten van het Ady Endre Lyceum Oradea in de Roemeense stad Oradea samen met twintig vwo4-leerlingen, maatschappijleerdocent Maarten Algera en economiedocent en coördinator internationaal Hugo van der Graaf van het Rijnlands Lyceum Sassenheim een educatief bezoek aan woonzorgcentrum de Bernardus aan de Hoofdstraat.

Het bezoek focuste op zorg binnen zowel specifiek de Bernardus als in zijn algemeenheid Nederland en werd samen met een groep bewoners van de Bernardus met een gezamenlijke lunch afgesloten. "Het is goed dat jongeren zelf zien en ervaren hoe gemakkelijk en leuk het is om een bijdrage te leveren in de zorg aan mensen die het minder makkelijk hebben", verwoordde Van der Graaf na afloop het bereikte doel.


Het Rijnlands Lyceum organiseert sinds 2006 jaarlijks uitwisseling met studenten van Ady Endre Lyceum Oradea. Tijdens deze projecten staan internationalisering en burgerschap, de pijler om te leren van elkaars moeder- en vaderland, als sociaal maatschappelijke thema's centraal. In de Bernardus verwierven de Hongaarse leerlingen, die van een tot en met acht april bij gastzinnen van Rijnlands Lyceumleerlingen verblijven, kennis over hoe de zorg in Nederland is geregeld en wat het runnen van een woonzorgcentrum voor ouderen en mensen met dementie beteugelt en betekent.


Zelf droegen alle leerlingen die ochtend actief in de zorg mee door het presenteren van vermaak met gymoefeningen, muziek, zang en dans, het voeren van gesprekjes met ouderen, het dekken van tafels en het uitserveren van koffie, thee en de warme lunchmaaltijd. "In Roemenië is het traditie, mede uit financieel oogpunt, dat ouderen thuis zorg krijgen, ofwel bij eigen kinderen inwonen. De leerlingen verbazen zich over hoe goed hier alles is geregeld, alles er prachtig verzorgd en goed onderhouden uitziet en vooral over alle voorzieningen die voorhanden zijn. En daarbij constateerden de studenten dat de Bernardus vooral leunt op vrijwilligers", aldus Algera.


Bernardus-bewoner Aaf Eikelenboom genoot: "Gezellig, al de reuring in de Bernardus." Stagiaire maatschappelijke zorg, Quinty van der Blom uit Sassenheim, sprak van een bijzonder initiatief. "Zoiets komt niet zo vaak voor. Ik vind dit een mooie verandering. Iets voor iemand kunnen doen en betekenen is prachtig", aldus de Sassemse. Teamleider Anneke Pleij van Marente Welzijn Bernardus keek terug op een fantastische belevenis. "Ondanks een zeer korte organisatieperiode van krap een week beleefden we met elkaar een ongelooflijk leuke ochtend die beslist in de herhaling kan. Iedereen straalde."