(Foto: Jan Bouw).

Onkruid bestrijden met water
Laatste update: 11 april 2017 om 13:36

NOORDWIJKERHOUT - Afgelopen donderdagmiddag heeft wethouder Martijn Bilars van Noordwijkerhout de machine in gebruik genomen, waarmee Heemskerk Straatreiniging het onkruid milieuvriendelijk gaat bestrijden.

De behandeling van het onkruid vindt plaats met water van bijna 100 graden. Hierdoor sterft de wortelhals af en raakt het plantje uitgeput. Na ongeveer zes weken wordt de behandeling herhaald en vindt er geen hergroei plaats. Grote voordeel hiervan is dat er geen bestrijdingsmiddelen meer nodig zijn. De machine wordt gebruikt op plaatsen waar de borstelmachine niet kan komen of waar deze niet gebruikt mag worden, zoals op gebakken stenen. Heemskerk heeft voor deze wijze van onkruidbestrijding twee machines aangeschaft.

De machine bevat 1000 liter water, wat in de machine zelf opgewarmd wordt. Het water kan zo nodig gewoon uit de sloot worden getankt. De machine staat op een vrachtwagen en wordt bediend door twee man. Een rijdt de auto, de ander bespuit het onkruid. Wethouder Bilars ging aan het werk op het Marktplein bij Bruna. Hij bespoot een plantenbak vol met omkruid en de straat. Heemskerk Straatreiniging gaat het onkruid ook te lijf in andere gemeenten in de bollenstreek en Haarlemmermeer.