Henry Opoku probeert een voorzet van Rijnsburger Max Hudepohl te blokken (Foto: Hans Heemskerk).

Narren en Uien spelen derby om je vingers bij af te likken
Laatste update: 12 april 2017 om 10:33

KATWIJK - Uiteindelijk kregen de thuisblijvers en de sceptici ongelijk.

Voetbalsupporters die de derby Quick Boys - Rijnsburgse Boys links lieten liggen omdat er ranglijst-technisch niets meer op het spel stond, zullen zich toch even achter de oren hebben gekrabd bij het zien van de uitslag en de beelden. In een spectaculaire derby, die bol stond van de spanning en de emotie, trokken de bezoekers uit Rijnsburg aan het langste eind: 3-4.

Quick Boys - Rijnsburgse Boys was zoals een voetbalwedstrijd hoort te zijn. Niet altijd even goed, zeker niet zelfs, maar de prestige, de spanning en het scoreverloop vergoedden veel, bijna alles. Het begon al met die spectaculaire opkomst, waarbij het massale vuurwerk zelfs even het zicht wegnam op Nieuw Zuid. Een blauwe gloed, met ook zwartgele invloeden, trok over de thuishaven van Quick Boys. Die beelden gingen uiteindelijk 'viral' over social media en konden op veel lof rekenen.


En dan was er ook nog het zweefvliegtuigje dat even na drieën over Nieuw Zuid vloog. Op pad gestuurd door Rijnsburgse Boys-fans met daarbij de boodschap: 'Doet 7-1 nog zeer? Hier de Uien weer.' Het zei veel over de beleving en de belangen van het duel. Quick Boys - Rijnsburgse Boys is een Klassieker in het amateurvoetbal.


De massale opkomst en de prachtige ambiance waren ook een figuurlijk weerwoord tegen de plannen van de KNVB om meer beloftenteams aan de voetbalpiramide toe te voegen. Derby's zoals deze maken het amateurvoetbal speciaal en hebben de voetbalgekke Duin- en Bollenstreek groot gemaakt
Overal waar Narren en Uien elkaar de komende maanden zullen treffen, op het werk of op verjaardagsfeestjes, zal de Katwijker even op de tanden moeten bijten. Twee keer verliezen van Rijnsburgse Boys gaat niet in de koude kleren zitten. Maar in tegenstelling tot die veelbesproken novemberdag - toen Quick Boys op de Middelmors met 7-1 werd vernederd - werd nu eervol verloren.


Voor Quick Boys waren de druiven zuur. Iets dat coach Jan Zoutman beaamde. "Een nederlaag is in mijn ogen te veel van het goede. Gezien de krachts- en kansenverhoudingen hadden we niet hoeven te verliezen. Ik vind dat wij een groot gedeelte van de wedstrijd wat beter voetbalden en best wat druk op de tegenstander hadden. Maar uiteindelijk draait het ook om kwaliteit."


Collega Mulder had een iets andere lezing. "Misschien kijk ik door een Rijnsburg-bril, maar ik vind dat wij op basis van de tweede helft terecht hebben gewonnen. Ik heb genoten van mijn jongens."
Al met al bood de derby genoeg gespreksstof. Zoals het hoort.