Youri van der Linden scoort met een lay-up tegen BS Leiden (Foto: Wim Kulk).

Grasshoppers als nummer 1 play-offs in na winst op Leiden
Laatste update: 12 april 2017 om 10:34

KATWIJK - Afgelopen zaterdag stond voor de basketballers van Grasshoppers de laatste competitiewedstrijd op het programma en meteen ook een prachtig affiche, de derby tegen BS Leiden 1.

Dankzij de zege (63-57) op het voormalige ZZ 2 gaan de Katwijkers als nummer 1 de play-offs in.

Youri van der Linden opende de wedstrijd en gelijk ging BS Leiden mee in de scores met een driepunter. Wouter Breel, Joey Schelvis en Sjoerd van Vilsteren bleven de ring vinden. De thuisploeg had het initiatief en liep weg naar 21-11, waarna BS Leiden een time-out nam. De gasten hadden veel fouten nodig om de Katwijkers af te stoppen. Jepser Jobse zette de stand na tien minuten op 22-14.


In het tweede kwart werden er over en weer vrije kansen gemist. Via een score in de buzzer van de schotklok zette Sjoerd van Vilsteren 30-18 op het scorebord. Het spel werd intussen steeds steviger en er werden ook steeds meer fouten gefloten. Vanaf de vrije worplijn en een prachtige inside move scoorde Youri van der Linden 36-23. Koen Grimbergen bepaalde de ruststand op 38-28.


De thuisploeg startte na de rust met een goed uitgespeelde aanval en score van Jaco van Rhijn, maar BS Leiden reageerde meteen met een driepunter. De Leidenaren bleven keurig bij door het netje goed te vinden en ondanks steal en score van Wouter Breel en Glenn Schijf was het verschil na 30 minuten nog maar zeven punten (50-43).


De thuisploeg kwam steeds vaker aan de vrije worplijn, maar scoorden veel te weinig. De mannen uit Leiden benutten hun kansen wel en ondanks een driepunter van Joey Schelvis werd het verschil steeds kleiner (57-52). BS Leiden ging in de spannende slotfase stop de klok spelen om tijd te winnen, maar Joey Schelvis en Jesper Jobse faalden niet en zetten vanaf de vrije worplijn de eindstand op 63-57.


Met deze overwinning in de laatste wedstrijd werd de eerste plaats behaald in de reguliere competitie van de Promotiedivisie. In de halve finale voor het kampioenschap speelt Heren 1 tegen de nummer 4 van de competitie, de Groene Uilen uit Groningen. De Katwijkers spelen eerst een uitwedstrijd op zaterdag 22 april, waarna het de Groningers op zaterdag 29 april ontvangt in Cleijn Duin (tijdstippen nog onbekend).