Maker van de 2-0 Raymond van Heijningen in duel met een speler van Alverna (Foto: Johanna Wever).

Succes SJC; met de borst vooruit, maar niet met de neus omhoog
Laatste update: 12 april 2017 om 11:58

NOORDWIJK - "Als voetballer vind je het onwijs leuk om doelpunten te maken, dus je moet op zoek gaan naar goals.

Als de insteek van het team is dat je probeert om doelpunten te voorkomen, ga je automatisch achteruit lopen." In twee ferme zinnen zet Kees Zethof het spelbeeld uit van zijn elftal, dat hij in de drie jaar dat hij aan het roer staat bij SJC heeft geformeerd. Het bracht SJC al ver in het verleden en ook dit seizoen haalt die instelling het beste in de Noordwijkers naar boven. Met een nieuwe klinkende overwinning, 5-2 op Alverna, bevestigt het Noordwijkse elftal diens status als topploeg in de Hoofdklasse.

In het Noordwijkse weten ze best goed dat het elftal geen Messi's en Ronaldo's herbergt. Maar de sportieve drang naar voren, de tomeloze energie en een staaltje voetbalgogme brengt SJC al een paar weken op een knappe tweede plek op de ranglijst. Als promovendus. En niemand kijkt er van op. Natuurlijk staat teletekst aan in de bestuurskamer en met alle liefde wordt nog even naar de tweede plek gewezen, maar zoals het de club betaamt gaat geen bestuurslid, trainer of voetballer er anders van lopen. Trots met de borst vooruit, maar nog altijd niet met de neus omhoog.


In dat licht is Raymond van Heijningen het uithangbord van zijn club. Een stille kracht op het middenveld. Sleurend over het veld, er in klappen als het nodig is. De Leidse voetballer begon dit seizoen vaker op de bank dan hij misschien zelf zou willen, maar de uitverkiezing als basiskracht tegen Alverna pakte goed uit voor z'n club en ook voor hem. Zijn goal in de tweede helft zette SJC op het goede spoor. Na de 1-0 ruststand door een vroege goal van Sten Goosen bracht de krachtige middenvelder van SJC zijn ploeg al vroeg in de tweede helft op een veilige 2-0 voorsprong.


Met de 5-2 op zak leek het een makkelijke middag voor de Noordwijkers. Bij een 3-0 voorsprong via een diagonale knal van Martijn Walter deden de bezoekers wat terug vanaf de strafschopstip. Spits Ruben Rip bleef koelbloedig en wist doelman Kevin Schelvis te verschalken. De lange goalie zat er nog wel aan met z'n hand, maar dat bleek niet genoeg. Amper drie minuten later was de verdediging de rappe Dandy Steenvoorden kwijt, die zelf met een rustige schuiver de 4-1 binnen schoot. Na de 4-2 van de sterk spelende Yannis Ngola bracht clubtopscorer Goosen met zijn 14e goal SJC op de 5-2 eindstand.


Een makkelijk middagje zou je denken, maar in de ogen van trainer Zethof is dat een onvervalst partijtje scorebordjournalistiek. "In principe vond ik Alverna een betere ploeg hebben dan dat wij vandaag hebben laten zien. Alleen wij maken meer goals. In deze afdeling treffen we geen slechte ploegen meer. Diepgang is een belangrijk iets in het voetbal, dat zie je vandaag bij de 1-0 die we uit de omschakeling maken. Dat heeft vandaag het verschil gemaakt."