Monseigneur Hans van den Hende zegent op Keukenhof de bloemen voor de Paus. "Het is goed om de Hollandse expertise en vakmanschap op het gebied van planten en bloemen te zegenen" (Foto: Erwin Brandt).

Gezegend op weg
Laatste update: 14 april 2017 om 14:54

LISSE - Gezegend door de bisschop van Rotterdam, Monseigneur Hans van den Hende vertrok afgelopen dinsdag na maanden van voorbereiding het bloementransport: 'Bloemen voor de Paus' vanaf bloemententoonstelling Keukenhof naar Rome.

De kleurenpracht uit de Bollenstreek zal zondag door een miljard mensen worden gezien tijdens de live uitzending van het Urbi et Orbi vanaf het Sint Pietersplein.

Even leek Keukenhof dinsdag op een bedevaartsoord. Niet alleen waren bijna alle tv-zenders en tal van andere media aanwezig, ook het publiek leek de vertrekceremonie te hebben ontdekt. Volgens welingelichte bronnen hadden diverse RK Parochies in de regio er flink wat aandacht aan besteed.


Wat ooit begon als een geintje, is vandaag de dag uitgegroeid tot een waar mediaspektakel. In 1985 bracht Paus Johannes Paulus II een bezoek aan Nederland en werd de Nederlandse pater Titus Brandsma door het Vaticaan zalig verklaard. Voor de officiële viering daarvan zond bloemenhandelaar Nick van der Voort een feestelijk boeket naar Rome. Het idee viel letterlijk en figuurlijk in de smaak en in de jaren daarop werd het concept steeds verder uitgewerkt. De bloemenpracht met Pasen geldt alweer jaren als een flinke reclame voor de Nederlandse bloementeeltsector.


Monseigneur van den Hende vertelt dat het goed is om de Hollandse expertise op het gebied van bloemen en planten en het vakmanschap te zegenen. "Het is bovendien een voorrecht dat we het op het bekendste plein van de wereld ook nog eens aan de hele wereld kunnen laten zien op. Als student vond ik het altijd al een bijzonder moment als de Paus 'Bedankt für die Blumen' uitsprak. Het is ook goed dat de uitspraak vertaald wordt, want dan heeft het met één miljard kijkers nog meer impact."


"Het zegenen vind ik zeer belangrijk", vertelt Van den Hende verder. "Planten en bloemen zijn van de schepping. Daarom wil ik bedanken voor deze godsgave én het menselijke kunnen."


De bloemen vertrokken de afgelopen jaren bij kwekers vandaan en de aandacht voor het vertrek was een beetje verslapt. Door de ceremonie naar Keukenhof te halen, lijkt daarin nu verandering gekomen. "De bloemen komen niet uit Keukenhof, maar het is wel een natuurlijke vertrekplaats", aldus één van de vele belangstellenden. Zondag, op eerste paasdag, is het bloemenspektakel op het Sint Pietersplein weer in volle glorie op televisie te zien. De inmiddels legendarische zin 'Bedankt für die Blumen' zal daarbij zeker niet ontbreken.