Met de verkoop van pakketten met weggegooide groenten en fruit gaat Audrey Marlier de strijd aan tegen de voedselverspilling (Foto: Ingrid Langeveld).

Voorhoutse Audrey Marlier strijdt tegen voedselverspilling
Laatste update: 14 april 2017 om 15:18

VOORHOUT - Wekelijks gooien talloze mensen enorme hoeveelheden groente en fruit waar niets mis mee is zomaar weg.

Veelal vanwege een kleine beschadiging, een lelijk kleurend plekje, een minder mooi uiterlijk of simpelweg vanwege een overschot. De 45-jarige Audrey Marlier uit Voorhout is die overbodige voedselverspilling beu. Vorig jaar sloot de geboren Française (Lille) zich aan bij de Coöperatie Eco Revolte en fungeert zelfs nu sinds enkele weken als 'Pick Up Point' in Voorhout voor het afhalen van pakketten met elk circa zes kilogram biologisch geteelde groenten en fruit. Binnenkort opent een tweede Pick Up Point in Lisse.

"Oh wauw, dat is cool", reageerde Marlier destijds in haar eerste reactie bij het aanhoren van het bestaan van Eco Revolte. "Een coöperatie die vecht tegen de minst mogelijke voedselverspilling en tegelijkertijd vernietiging van onze planeet een halt toeroept. Een missie en een visie die mij aanspreken."


Eco Revolte, opgericht in 2014 uit respect voor de natuur, is een initiatief van de Fransman Michel Caes en de Nederlander Pieter Tierling. De twee vrienden, die als ambassadeurs aan de vrijwilligerscoöperatie zijn verbonden, zijn ervan overtuigd dat alleen wanneer mensen samenkomen, een proces van verandering in de wereld kan ontstaan voor een andere manier van denken, van handelen en de omgang voeding, voedselproductie, voedselverspilling en voedselvernietiging. Voedselverspilling is voor de prille club de grootste uitdaging.


"Eco Revolte is niet tegen de industrie, maar wel tegen de onnodige vernietiging van goede producten omdat dit grote industrieën ten goede komt. Vaak is het goedkoper om gewoon goed voedsel te vernietigen dan nieuwe distributiekanalen aan te boren om doordraaien tegen te gaan", verduidelijkt Marlier. Volgens de inmiddels 17 jaar in Voorhout woonachtige Francaise is Eco Revolte niet zomaar een project, maar een doordacht initiatief waarin meerdere doelen samenkomen. "Eco Revolte heeft, evenals de Haagse voedselbank, onderdak bij Coöperatief Eigenwijzer in Den Haag en die samenwerking faciliteert community voor oudere mensen en buitenlanders. Met elkaar willen we juist de mooie kant van de mensen laten zien en samen vechten tegen de verspilling", aldus de Voorhoutse. Dankzij het Consulaat-Generaal van Frankrijk in Amsterdam kwam Marlier via Catherine Libeaut, voorzitter van de Stichting Français du Monde section Pay-Bas, in contact met Laurent Libeaut die als mede-initiator aan Eco Revolte is verbonden.


Inmiddels nemen verschillende consumenten in Den Haag, Delft, Leiden en de Duin- en Bollenstreek wekelijks tegen contante betaling van 10 euro per pakket gemiddeld honderd pakketten groenten en fruit bij Eco Revolte af. De opbrengsten komen ten goede aan educatieve projecten, lessen en kookworkshops op scholen. Momenteel heeft Marlier vijf vaste klanten die elke donderdag aan het Kievitspark 29 het vooraf bestelde pakket oppikken. Op 20 april opent in Lisse een tweede 'Pick Up Point' aan het Driehuizenpark 56.
De pakketten met seizoensgebonden groenten en fruit die veelal afkomstig zijn van lokale telers, boertjes en kwekers uit Zuid-Europese landen, zijn tussen vrijdag en dinsdag online te bestellen via de website www.ecorevolte.org. Een eerste order schept geen verplichtingen. "Voor heel weinig geld kan iedereen genieten van lekkere verse producten. Aan de groenten en het fruit mankeert echt helemaal niets. Alleen het uiterlijk is niet briljant", lacht Marlier.