Vrijwilligers van 't KrantCafé van Stichting De Paraplu genieten van elkaar én de Paaslunch in 't Poelhuys (Foto Erwin Brandt).

KrantCafé is als huiskamer voor Lissese ouderen
Laatste update: 14 april 2017 om 15:20

LISSE - Ruim tien jaar nadat de toenmalige gemeenteraad van Lisse op 25 januari 2007 besloot om één van de negentig aanbevelingen uit het rapport 'Is de Poelpolder wel Ouderenproof?' te gaan uitvoeren, is alleen het dagelijkse KrantCafé van Stichting De Paraplu nog over.

De bijeenkomsten blijken nog steeds in een behoefte te voorzien. Afgelopen dinsdag kwamen er zo'n vijftig belangstellenden naar 't Poelhuys voor een paaslunch.

Het KrantCafé is bedoeld voor alle inwoners van de Poelpolder en één van de vijfentwintig groepen, clubjes en verenigingen, die onder de stichting De Paraplu vallen. Voorzitter Aad Lagerberg vertelt dat de Stichting Welzijn Ouderen Lisse (SWOL) een aantal taken moest afstoten, omdat het beschikbare budget teruggeschroefd was. Eenentwintig clubjes en verenigingen, die onder de hoede van SWOL zaten, dreigden het kind van de rekening worden. "Op ons verzoek aan de drie ouderenbonden in Lisse om te komen tot het oprichten van een stichting werd gelukkig gehoor gegeven. Op 1 september 2011 werd Stichting De Paraplu opgericht met als doel om deze sociale en culturele groepen onderdak te verschaffen. Gelijktijdig droeg SWOL de ondersteuning van die groepen, waaronder het jubilerende KrantCafé aan de stichting over. Met trots kan ik vermelden dat wij tegenwoordig alles volledig in eigen beheer doen en alleen daar waar nodig aansturen."


Vrijwilliger van het eerste uur en oud-conciërge van de Mavo Uitermeer, Jopie van Nobelen, wilde na haar pensioen niet achter de geraniums belanden. "Ik heb daarom de jonkies ingeruild voor de oudjes."


Het Krantcafé in het Poelhuys is al jarenlang een begrip. Voor iedereen die eens gezellig, samen met leeftijdgenoten, een kopje koffie of thee wil drinken of een praatje wil maken, biedt het Krantcafé daarvoor de mogelijkheid. "De mensen kunnen ook altijd even de kranten doorbladeren om zo van allerlei zaken op de hoogte te blijven", aldus Lagerberg. "Ons team bestaat uit bijna twintig vrijwilligers en er zijn dan ook altijd gastdames of heren aanwezig om de belangstellenden te verwelkomen. Eens in de zes weken gaan we samen pannenkoeken, stamppot of chinees eten en het streven is om elke maand een extra activiteit te doen zoals lezingen of een koor. Je hebt heel veel mensen die alleen wonen, maar hier ben je altijd in goed gezelschap. Mensen hoeven ook niet de hele ochtend te blijven. Het is laagdrempelig en vrijblijvend."


Lagerberg vertelt verder dat het bestuur ook bezig is om samen te gaan werken met het project 'Even buurten' van Stichting WelzijnsKompas. "Waar wij tegenaan lopen is dat bezoekers in het Krantcafé € 1,50 euro voor een kopje koffie moeten betalen aan de Stichting BESCAL, die de culturele accommodaties in Lisse beheert. Dat bedrag willen we graag omlaag hebben. Wij denken, gezien de grote belangstelling voor de relatief goedkope lunchactiviteit en de veel minder grote belangstelling voor het café, dat goedkopere koffie meer mensen over de streep trekt."


De Paraplu zou graag ook wat meer steun vanuit de gemeente zien. "Het gemeentebestuur heeft ruim 164.000 euro betaald aan WelzijnsKompas Hillegom-Lisse als subsidie voor activiteiten gericht op ouderen. En dat is precies wat wij ook doen", aldus Lagerberg.

Het Krantcafé van De Paraplu is gevestigd in 't Poelhuys aan de Vivaldistraat en is op alle werkdagen (m.u.v. donderdag) geopend van 10.00 tot 12.00 uur. Meer informatie via de website.

 

Meer info: http://www.deparaplulisse.wordpress.com