Ter Leede viert de zwaarbevochten zege bij Spijkenisse (Foto: Orange Pictures).

Ter Leede wint topper bij Spijkenisse in extremis
Laatste update: 18 april 2017 om 13:50

SASSENHEIM - Henk Wisman sprong in 92e minuut uitgelaten op om de 1-2 voorsprong te vieren.

Hij zag even daarvoor zijn gelegenheidsaanvoerder Vincent Ammerlaan koelbloedig een toegekende strafschop binnenschieten. Het betekende een late beslissing in de kraker bij Spijkenisse. Na het paasweekend lijken Achilles Veen en Ter Leede te zullen gaan bepalen wie met het kampioenschap in de Hoofdklasse A aan de haal gaat. Beide ploegen hebben na 24 wedstrijden hetzelfde puntentotaal, namelijk 50.

Het goedgevulde sportpark Jaap Riedijk kreeg een wedstrijd voorgeschoteld die zich niet kenmerkte door technisch vernuft. Spijkenisse was het grootste deel van het duel de ploeg die aandrong. Ter Leede manifesteerde zich als momentenploeg. Het aanvalstrio Marc de Kruijs, Oussama Siali en Jeffrey Bok loerde op de kansen en laatstgenoemde was de eerste die doel trof. Een afgeslagen voorzet van Ammerlaan werd door Bok op de borst gecontroleerd en vervolgens eenvoudig binnengeschoten.


De openingsgoal kwam hiermee in de 41e minuut op het scorebord. Voorafgaand aan het doelpunt werd voor het doel van Bogdan Constantin het grootste gevaar gesticht. Marvin van der Pluijm gleed de bal na een uitbraak tegen de paal. Een vrije trap van Spijkenisse-aanvoerder Felino Jardim belandde via de muur op de lat. Constantin zelf wist een één-op-één situatie met Serginio van Axel-Dongen te verijdelen door zich knap naar de bal te strekken.


Spijkenisse-trainer Peter Wubben wisselde in de rust twee keer en benadrukte hiermee zijn aanvallende intenties. Ter Leede moest verder terug en ging terugvallen op het creëren van kansen door middel van uitbraken. Dat leverde aanvankelijk wel de gevaarlijkste momenten in de tweede helft op. Vierbergen schoot voorlangs na een snelle tegenstoot, De Kruijs zag zijn schot vanaf een meter of twaalf worden geblokt.


Tien minuten voor tijd ontplofte pardoes het sportpark. Jardim legde aan vanaf vijfentwintig meter en zijn schot verdween verwoestend in de bovenhoek; 1-1. Snel na de gelijkmaker schoten Spijkenisse-aanvallers Michael van Dommelen en Tom den Boer niet scherp genoeg om Constantin voor een tweede maal te passeren. Inmiddels had Wisman op zijn beurt ook twee keer aanvallend gewisseld; Kevin Duthler en Thierry van der Kooije vervingen Siali en Mitchell Kappenberg.


Voor Van der Kooije was een bijrol weggelegd in de uiteindelijke beslissing. Hij reageerde in blessuretijd alert op een rebound na een schot op de paal van Bok. Spijkenisse-goalie Bijl probeerde de bal van zijn voeten te plukken maar greep de benen van Van der Kooije. Ammerlaan verzilverde de strafschop resoluut met een schuiver in de rechterhoek. Hij bezorgde de ploeg uit Sassenheim hiermee een enigszins gelukkige overwinning.


"Toen zij eenmaal op 1-1 kwamen, dacht ik dat we met een punt genoegen moesten nemen", blikte Ammerlaan terug. "Of dit het geluk is van een toekomstig kampioen? Dat zou zo maar eens kunnen. We zijn hier heel blij mee. Ik voelde me eigenlijk heel zeker toen ik mocht aanleggen voor de penalty. Eerder dit seizoen had ik al een aantal strafschoppen raak geschoten en ook deze verdween overtuigend in de hoek."