Fred Kool (rechts) overhandigt de Teylingse wethouder Kees van Velzen een volle zak met troep als symbolische uiting van de overdracht van de gehele berg rotzooi aan de gemeente Teylingen (Foto: Ingrid Langeveld).

Kagerplassen klaar voor nieuwe seizoen na grote schoonmaak
Laatste update: 18 april 2017 om 13:55

WARMOND - Schoon aan de haak zamelden een enthousiaste groep van ruim zeventig vrijwilligers, waaronder leden van Scouting Tjarda Sassenheim en Stichting De Leidse Rederij, een kleine zes kuub afval in.

Afgelopen maandag organiseerde het bestuur van de Stichting Warmondse Schippertjesdagen (SWS) zijn inmiddels traditionele jaarlijkse Schoonmaakactie Kagerplassen en bood direct na afloop onder het genot van een borrel de afvalberg aan de Teylingse wethouder Kees van Velzen aan. "Ongelooflijk wat mensen allemaal in het water parkeren", oordeelde de meestruinende Warmondse afvalinzamelaar Rose Marie Keijzer-Zweers.

Het Warmondse recreatiegebied van de Kagerplassen is schoonklaar voor het nieuwe watersportseizoen dat komende vrijdagmiddag onder de Jeneverboom aan de Sprietlaeck zijn officiële opening viert. Voorzitter Fred Kool en secretaris Erwin van Haastregt van de SWS uitten zich verheugd, zowel over het aantal deelnemende met name jeugdige vrijwilligers, als de ingezamelde rotzooi. "De berg troep valt een soort van mee. Er is minder 'oud' vuil dan voorgaande jaren, terwijl nu het 'nooit bewust' afval in feite de overhand heeft.

In onze overtuiging laten watersportrecreanten veel rommel niet met opzet achter. Veel waait zomaar weg of komt zonder verklaarbare redenen in de polderoevers terecht. Mensen zijn zich meer milieubewust. Plassen en oevers schoon zien, zet aan tot schoon houden", aldus Kool.


Liefst acht boten trokken onder zonnige weersomstandigheden maar wel met een gure noordwester van kracht vijf vanaf de aanlegsteiger aan de Warmonder Leede in Park Groot Leerust de Kagerplassen op. Na goed twee uur struinen langs de oevers van de Hofpolder, Zwanburgerpolder, Koudenhoorn, Tengnagel en de Sprietlaeck leverden stukken hout, boten, aluminium zeilmasten, zeilen, pallets, een stenen stalraam, peddels, tuinstoelen, een kinderglijbaan, plastic, gronddoek, een dieseltank zonder dop, piepschuim, chemisch afval en heel veel andere troep een flinke buit op.


"Dit is een unieke gelegenheid om lekker door de polders te lopen. Je komt op plekjes waar je normaliter nooit komt", vertelde de Sassenheimse Anneke van der Heiden voor wie dit jaar haar eerste deelname is. "Beslist doe ik volgend jaar weer mee." Guus en Natasha de Vroomen uit Warmond daarentegen deden dit jaar voor de vierde keer mee, terwijl dit jaar ook hun 8-jarige zoon Serge meehielp. "Ik houd van de natuur en die is het mooist als er geen rommel is", klonk Guus stellig. "Feitelijk overheerst een soort van schuldgevoel. Iedereen vervuilt het milieu. Door aan deze actie mee te doen komt het een beetje in balans." Natasha benadrukte: "Als kinderen nu leren opruimen is de hoop dat zij later in de natuur geen rommel achterlaten."


Namens de gemeente betuigde Van Velzen zijn dank aan alle schoonmakers voor hun geweldige inzet en noemde de schoonmaakactie een mooi voorbeeld voor de watersporter zelf. Na afloop hief eenieder, belangeloos beschikbaar gesteld door Bistro La Croûte De Zon in Warmond, het glas met bier, wijn of limonade en proostte op een schoon watersportseizoen en afvalvrije Kaagse polderoevers. "We kijken als bestuur opnieuw terug op een meer dan geslaagde voorjaarsschoonmaak. Het is vooral grappig elk jaar nieuwe gezichten onder de schoonmakers te zien maar bovenal fijn dat de hoeveelheid troep elke keer minder wordt. Toch is de actie volgend jaar weer nodig. Geen afval zal een utopie zijn", besluit Van Haastregt.


Gisteren (dinsdag) zorgden medewerkers van de gemeente Teylingen voor professionele afvoer van alle ingezamelde rotzooi.