Nog voor de opening van het seizoen kreeg zwembad De Vosse al te maken met ernstige 'watersnood'. De voortdurend zakkende bodem onder het complex veroorzaakte ruim 2 weken geleden een gigantische lekkage (Foto: pr).

Forse tegenslag tijdens voorbereiding opening
Laatste update: 18 april 2017 om 15:15

HILLEGOM - Zwembad De Vosse kreeg, zo werd Paaszaterdag bekend, ruim 2 weken voor de officiele opening te kampen met een gigantische watersnood. Hoofdoorzaak is de slappe veengrond waarop het complex destijds verrees. Tijdens de bouw (jaren 80 van de vorige eeuw) moesten heipalen van 24 meter worden gebruikt voordat een stevige bodem werd gevonden.

Sindsdien is er voortdurend sprake van verzakking.

"We waren al aan het proefdraaien", vertelt hoofd technische dienst Eric Jan Fleur. "We hadden wel wat vochtigheid geconstateerd maar in eerste instantie dachten we aan  grondwater. Het bleek echter veel ernstiger te zijn. We hadden de baden al volgepompt. In tijd van een half uur was de waterspiegel in het diepe bad al met 30 procent gedaald! Driehonderddertigduizend liter water was weggestroomd!

Een onvoorstelbare hoeveelheid. We hebben direct alle kleppen dichtgedraaid. Omdat we niet wisten wat de oorzaak was hebben we een flink gat gegraven en een camera inspectie uitgevoerd. Het bleek dat de persleiding van het circulatiesysteem van het diepe bad was gesprongen met een gigantisch lek als gevolg. De camerabeelden lieten zien dat er nog 2 lekken waren.

Alles moest gerepareerd worden. Een flinke klus. Gelukkig hebben we alles op tijd kunnen herstellen." De lekkages betekenen een forse financiële strop voor  exploitant / beheerder Sportfondsen BV. "Om hoeveel het gaat weten we nog niet maar dat het flink in de papieren gaat lopen is wel duidelijk", zegt Eric Jan Fleur.