Heleen Dik kan zich een leven zonder muziek eenvoudig niet voorstellen. De Hillegomse probeert sinds ze cum laude afstudeerde aan het conservatorium iedereen die ze ontmoet wat van die passie mee te geven (Foto: Martin van Rooden).

Heleen Dik geeft 'Muziekles op Maat'
Laatste update: 18 april 2017 om 15:33

HILLEGOM - "Muziek is hetzelfde als zuurstof. Je ademt het met volle teugen in, het dringt door tot in de kleinste haarvaten, brengt lichaam en geest leven.

Als je je adem vervolgens gebruikt om er zoals in mijn geval een blaasinstrument mee te bespelen geniet je van de klanken en deel je dat met een ander", aldus Heleen Dik

Wie Heleen Dik zegt, zegt ook muziek. Er zijn maar weinig mensen in Hillegom en omgeving die er op zoveel manieren mee bezig is als de nu 62 jarige vakvrouw die sinds 10 jaar haar eigen praktijk 'Muziekles op Maat' heeft aan de Willem Elsschotsingel in Elsbroek. Van daaruit leidt ze in totaal zo'n 50 cursisten op, de helft op de hobo, en de helft op de blokfluit. De blokfluitleerlingen zijn meestal jonge kinderen van de basisschoolleeftijd die in de cursus op een speelse, verantwoorde manier kennis maken met de basis van het musiceren, om vervolgens over te stappen op een ander instrument.


Daarnaast doceert ze aan diverse muziekscholen, werkt samen met gevarieerde muziekensembles, organiseert workshops, zit in vakjury's, dirigeert amateurmuziekgezelschappen, auditeert namens en speelt in diverse professionele orkesten, begeleidt als hoboïst  koren in binnen- en buitenland, reisde als niet gebonden soliste de hele aardbol over, was en is overal waar ze komt nog steeds een graag geziene gaste.

Als 12 jarige, haar ouders waren beide muzikaal, gaf de jonge Heleen al blokfluitles, ging naar het Conservatorium, slaagde cum laude op de hobo en stelde vanaf toen alles wat ze in zich had zoals ze het zelf omschrijft, in dienst van de muziek. Het maken van en luisteren naar muziek, anderen deelgenoot maken van een ervaring die tot in het diepste van haar ziel doordringt, emotie en passie veroorzaakt is haar grote drijfveer.


Missie
"Of ik nu optreed in een zaal vol publiek, individuele lessen geef  workshops verzorg of op een andere wijze bezig ben met muziek, ik probeer voortdurend hetgeen ik daarbij ervaar over te brengen op de ander. En wel op een wijze die hem/haar motiveert dat moeilijk te omschrijven gevoel door te geven aan weer anderen", omschrijft Heleen Dik haar missie. "Zowel in de relatie docent tot cursist als soliste tot concertbezoekers wil ik de schakel zijn tussen compositie en luisteraar. Muziek is emotie, communicatie zonder woorden, is de taal die emotie omzet in klanken."


Ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van haar hobo- en blokfluitschool verzorgt Heleen Dik op zaterdag 17 juni aanstaande het jaarlijkse leerlingenconcert in De Bestemming aan de Juliana van Stolberglaan. Haar cursisten wil zij bij deze feestelijke gelegenheid optimaal gelegenheid geven zich te presenteren, hen een podium te bieden en hen te laten ervaren hoe een mooie ervaring het kan zijn jezelf en het publiek te laten genieten van muzikale klanken. Het regelmatig voor publiek optreden is een onderdeel van de opleiding.

Het optreden begint om 19.30 uur en de toegang is gratis.