Na een lang, vurig, maar vooral enthousiast debat werd er door de meerderheid van de raad gekozen dat het SIB-Loopcollectief de cheque in ontvangst mocht nemen. Omdat het loopcollectief slechts een klein bedrag van het totale bedrag nodig had, ging de rest van het geld ging naar Stichting Huttenbouw Hillegom (Foto: Anouk Dijkshoorn).

Debaters ontpoppen zich tot raadsleden in de dop
Laatste update: 18 april 2017 om 15:38

HILLEGOM - Wie beweert dat de politiek alleen voor ouderen met veel levens- en werkervaring is heeft het mis.

De Hillegomse kindergemeenteraad heeft afgelopen woensdag bewezen dat kinderen prima kunnen debatteren over heel uiteenlopende en soms moeilijke kwesties. In de raadszaal zaten afgelopen woensdag de twaalf beste debaters van de Daltonschool, Johannesschool en de Giraf. Onder begeleiding van enkele raadsleden, adjunct-griffier Jan Jaspers en burgermeester Arie van Erk moesten zij besluiten welke Hillegomse organisatie de cheque van 2000 euro zou krijgen.

Een aantal weken lang waren de groepen 8 van de Giraf, Daltonschool en Johannesschool druk bezig met de lokale politiek. De klassen moesten zich namelijk goed voorbereiden op de grote kinderraadsvergadering die op woensdag 12 april plaats zou vinden. Voordat het moment daar was, werden de kinderen klaargestoomd voor de debatten. De raadsleden Jan Grimbergen, Jan van Rijn, Co Jansen, Theo Adamse, Wilfried de Goeij en burgerlid Stephen Kill hebben op de drie scholen een les gegeven over hoe het politieke proces in zijn werk gaat en hoe men debatteert. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat tijdens een vergadering alles gevraagd wordt via de voorzitter. Ook moesten de kinderen discussiëren over de acht projecten die door verschillende instanties waren ingediend. Uiteindelijk gingen er, na een democratisch besluit, vier projecten door naar de kinderraadsvergadering van 12 april.


Debatteren
Na de lessen en goede voorbereiding waren de twaalf beste debaters van de drie basisscholen klaar voor de vergadering. De kinderen mochten plaatsnemen aan de raadstafel. Burgemeester van Erk verwelkomde iedereen met een hand en opende de vergadering, die er net zo aan toe ging als een echte raadsvergadering. In de agenda waren de bespreekpunten opgenomen. De instanties: SIB-Loopcollectief, Taalcafé Hillegom, vereniging Senioren KBO Hillegom namens de voedselbank en Stichting Hillegomse Huttenbouw hadden alle vier  projecten ingediend waarover door de kinderraad gediscussieerd moest worden. Voorafgaand aan het debat werd er door de kinderen verteld wat de instanties doen en waarvoor zij het geld goed kunnen gebruiken.


Daarna mocht iedereen vragen stellen en daarmee begon de discussie. Het SIB-Loopcollectief kon het geld goed gebruiken voor hun nieuwe project: wandelen en hardlopen voor visueel beperkten. Hier zijn opgeleide buddy's voor nodig die de mensen begeleiding bieden tijdens het lopen. Ook kan de hardloopgroep de kosten van het lidmaatschap van de visueel beperkten bekostigen met de ruim 700 euro die SIB aan de raad vroeg.


Taalcafé Hillegom had een Lente-ontmoetingsfeest in gedachte voor hun leerlingen uit verschillende landen, taalcoaches en buurtbewoners. "Het wordt een feest van de ontmoeting, waarbij de mensen die hier pas zijn komen wonen een warm welkom krijgen", lichtte een van de kinderraadsleden toe. Senioren KBO Hillegom wilde met de cheque een etentje betalen bij de Soete Suikerbol voor iedereen die in Hillegom aangesloten is bij de voedselbank. Stichting Hillegomse Huttenbouw had het plan om met een deel van de cheque 'groene' en fair trade shirts te laten maken voor de leiding, zodat zij duidelijk herkenbaar zijn tijdens de zomeractiviteit. Een van de raadsleden had een kostenbesparende oplossing in gedachte: "Een shirtje van de Zeeman is 90 cent. Je koopt wat textielstiften bij de HEMA, die toevallig naast de Zeeman zit en je bent klaar."


En de cheque gaat naar
Aan de kindergemeenteraad de moeilijke taak om het besluit te nemen aan welke instantie zij de cheque zouden overhandigen. Na een lang, vurig, maar vooral enthousiast debat werd er door de meerderheid van de raad gekozen dat het SIB-Loopcollectief de cheque in ontvangst mocht nemen. Omdat het loopcollectief slechts een klein bedrag van het totale bedrag nodig had, ging de rest van het geld ging naar Stichting Huttenbouw Hillegom, deze organisatie had namelijk de op een-na-meeste stemmen gekregen. Met het bedrag dat nog over was, had een van de kinderen wel een goed idee. "We kunnen het geld verdelen over de kinderraadsleden, we hebben immers hard gewerkt!"


Burgermeester van Erk waardeerde de opmerking, maar verzekerde de kinderen ervan dat het zojuist genoemde voorstel niet uitgevoerd ging worden. Het overige geld werd in een potje gestopt, zodat het volgend jaar weer gebruikt kan worden. Van Erk: "Over een jaar gaan we opnieuw een kindergemeenteraad organiseren met hopelijk drie andere scholen en andere Hillegomse organisaties die met nieuwe plannen komen." Tot die tijd kan Gemeente Hillegom terugkijken op een groot succes met misschien wel aanstormend politiek talent voor in de toekomst.