Merel Huisink presenteerde afgelopen zaterdag bij Grimbergen Boeken haar eerste boek 'Zen': "Met mijn boek wil ik lezers inspireren om met andere ogen om je heen te kijken en nieuwe inzichten aanreiken" (Foto: Erwin Brandt).

Merel Huisink (26) presenteert eerste boek 'Zen'
Laatste update: 18 april 2017 om 16:49

LISSE - Dichten en in een bandje spelen op je vijftiende, fotograferen, filosoferen, teksten schrijven, met kunst bezig zijn en zelf je boek uitgeven en vormgeven.

Merel Huisink presenteerde afgelopen zaterdag bij Grimbergen Boeken voor een dertigtal belangstellenden haar onlangs verschenen boek 'Zen'. Om te benadrukken hoe bijzonder dat was, haalde eigenaresse Pauline Goedemans de statistieken erbij en schaarde zij 'Zen' - "een persoonlijke verhaal voor iedereen" - onder de spaarzame boeken die jaarlijks vanzelf boven komt drijven.

"Per jaar worden er achttienduizend titels in Nederland uitgeven", rekende Goedemans voor. "Vijftig procent haalt de eerste schifting niet. Uit de overgebleven negenduizend boeken krijgt de boekhandel een keus uit achttienhonderd boeken. Van de zevenhonderdvijftig boeken, die door de uitgevers uiteindelijk worden uitgegeven blijven er vijftig voor mij over. Eén van die vijftig boeken is het boek 'Zen' met foto's en diepe gedichten door Merel Huisink."


"Extra speciaal is het dat Merel, tegenwoordig woonachtig in Amsterdam en geboren in Haarlem, is opgegroeid in Lisse", vertelde Goedemans verder. "Het boek heeft mij echt geraakt en is een zoektocht naar de oorsprong met diepe gedichten en prachtige foto's. Na heftige gebeurtenissen in haar jonge bestaan, die ze als levenslessen beschouwt, ging ze op zoek naar harmonie. Haar fotografische 'Zen' serie staat voor haar innerlijke wereld. Merel zet de beschouwer aan tot het filosoferen over de ziel. Zen is een autonoom project en daarvoor fotografeerde ze de natuur in Italië en Nederland. Zenboeddhist en fotograaf Minor White inspireerde haar daarbij. Ze merkte dat alles wat je buiten jezelf waarneemt compositie heeft. De inhoud komt van binnenuit. Intuïtief schreef ze vanaf haar vijftiende altijd al gedichten en pas later zag ze de onderliggende boodschappen."


De uitspraak 'het is een bijzonder kind en dat is-ie' uit de boeken van C. Joh. Kieviet over Dik Trom zou zomaar van toepassing kunnen zijn op Huisink. Niet dat ze op Dik Trom lijkt, want ze is geen jongen en al helemaal geen kind, maar wel bijzonder multifunctioneel. "Als kind was ik al anders", vertelt Huisink. "Ik had toen al tal van levensvragen en las 'andere' boeken. Basisschool De Klarinet ondersteunde mij en adviseerde de Vrije School. De kunstvakken gaven mij veel inspiratie en stimuleerden mij om teksten en gedichten te gaan schrijven. De opleiding aan de Kunstacademie gaven nog meer diepgang en daarna werd ik zelfstandig kunstschilder. Ik wilde echter graag naar 'buiten' en begon met fotograferen, waar ik ontdekte om mijn gevoelens vast te leggen. In Lisse kwam ik vaak in het Keukenhofbos en werd mijn voorliefde voor de natuur geboren. De foto's zijn gemaakt in Italië en de Japanse tuin in het Amstelpark in Amsterdam en allemaal zwart-wit. Kleuren leiden namelijk alleen maar af van de essentie. Het is vooral een zoektocht naar iets anders dan het wijdverspreide materialisme. Het meest trots ben ik trouwens op mijn cover."


"Met mijn boek, plots als ingeving ontstaan, wil ik vooral bewerkstelligen dat mensen met andere ogen naar de natuur kijken en ze helpen om nieuwe inzichten over het leven te krijgen. Het maakt namelijk niet waar je staat en in welke fase. Je kunt overal groeien", besluit Huisink, die verklapt dat het volgende boek alweer in de maak is. Het boek 'Zen' is voor € 29,95 te verkrijgen bij Grimbergen en te bestellen via onder meer Bol.com.