De buren van het Driehuizenpark wonnen de fel begeerde buurtprijs, die werd uitgereikt door wethouder Cees Ruigrok (Foto: Erwin Brandt).

Wedstrijd zorgt voor sfeer en saamhorigheid
Laatste update: 18 april 2017 om 16:50

LISSE - Verbaasd en verrukt kijken Japanse toeristen naar het fijn steekwerk van het bloemenmozaïek en uiteindelijke winnaar 'Meisje met de parel'.

Niet wetende dat de prikploeg nog tot half twee 's-nachts bezig is om het meesterwerk af te ronden. De jury heeft de volgende dag echter amper tijd om het mozaïek te keuren. Eén minuut voor de deadline wordt er nog even heel snel gekeken en razendsnel gewikt en gewogen om de uitslag nog net voor de prijsuitreiking definitief door te geven. Deelnemer De Brug Antieke Prenten in lichte ontreddering achterlatend: "Blijkbaar vonden ze het helemaal niks".

Het succesvolle evenement staat sinds 2012 weer op de kalender en neemt volgens de organisatie iedere editie in populariteit én kwaliteit toe. Voorzitter Ton Bon sprak de menigte tijdens de prijsuitreiking bij restaurant De Nachtegaal enthousiast toe en benadrukt de doelstelling: 'voor elkaar en met elkaar'. "Ik heb natuurlijk zelf ook een rondje gemaakt en het meest memorabele vond ik de ruim twintig mensen, die in een veel te kleine ruimte het werk 'Bootjes Bier' van twee bij twee meter fabriceerde. Erg leuk was dat koppels tijdens het werk alweer plannen maakte voor het volgende jaar. Dat is vele malen beter dan eens maar nooit weer. De enorme betrokkenheid van de veertig deelnemers, het groepsgevoel en het enthousiasme raken mij elke keer weer."


"Hoe groots de bloemenmozaïekwedstrijd is, is natuurlijk moeilijk te meten", vertelt Bon verder. "Feit is wel dat de website op zaterdagmiddag al vijfenveertigduizend keer is bezocht. Wil je ook besmet raken door het virus dan raad ik aan om eens bij Speeltuinvereniging Kindervreugd De Engel te gaan kijken. Een lust voor het oog".


'Een hoop bekende gezichten en veel gezelligheid' verwoorden de deelnemers het algemene gevoel. "Plus de zondag en maandag erna de hele streek af om te kijken wat de anderen hadden gemaakt. Ook dan kom je weer allerlei mensen tegen en hoor je de herkenbare verhalen. Toch wel erg leuk dat mozaïeken, maar een tijdrovende klus en elk jaar toch weer onaangename verrassingen waardoor je inventief moet blijven om de eindstreep te halen. Het moet natuurlijk ook niet allemaal vanzelf gaan. Hierbij willen we dan ook de organisatie bedanken voor de tijd die ze er in steken. Hier gaat zoveel meer uren in zitten, net zoals het steken, dan de meeste mensen verwachten."


Jurylid Jos van der Klauw zegt, geconfronteerd met het bliksembezoekje aan de uiteindelijke winnaar, dat ze vanaf 8.00 uur in de ochtend aan het jureren waren en er nauwelijks meer tijd was voor de deadline. "We waren het echter al snel eens al waren de puntenverschillen tussen de eerste vier plaatsen miniem". John Wassenaar en Kees Thijssen, nog rozig van de koude wind en van al het jureren, vertellen dat de route elk jaar fietswaardiger wordt. Thijssen, in het verleden initiator van enorme mozaïeken als de Nachtwacht en Van Gogh met ruim tweehonderdvijftig vrijwilligers, vertelt dat de werken van zeer goede kwaliteit waren en de puntenverdeling erg dicht op elkaar zat. "Net als voorgaande jaren was het onderling weer lachen, gieren en brullen, maar moesten we ook een aantal malen flink in conclaaf."


De organisatie deelde dit jaar in de Nachtegaal aan veertig deelnemers prijzen uit. Naast De Brug Antieke Prenten won 'Buren Driehuizenpark' de fel begeerde buurtprijs, uitgereikt door wethouder Cees Ruigrok. "Hier is voorlopig geen rijdende rechter nodig." Bij het grof steekmozaïek was Tennisvereniging LTC Lisse de enige deelnemer én dus winnaar. Berkhout Marente won het strooimozaïek en Flat De Madelief de vrije categorie. Aad Onderwater pakte de prijs voor beste straatversiering en de Kids Driehuizenpark wonnen bij het jeugdmozaïek tot en met 12 jaar.