Ontlading bij FC Lisse op de Westmaat. (Foto: Hubert Habers)

Winnende coach krijgt van collega geen gelijk
Laatste update: 26 april 2017 om 10:12

LISSE - FC Lisse won zaterdag de kraker bij IJsselmeervogels met 0-2. De winnende coach Robbert de Ruiter stelde dat zijn ploeg uitstekend de zwakte(s) van de Spakenburgers had benut.

Collega Sandor van der Heide was het daarmee oneens.

"We hebben ze uiteindelijk gepakt op hun zwakte", zei De Ruiter. "Het was een gigantische inschattingsfout van IJsselmeervogels, de 0-1 van Rowdy van der Putten. Maar we wisten, en dat is bij veel meer centrumverdedigers het geval, dat hun jongens achterin problemen hebben met opportune, hoge ballen. Daar is het centrum van de Vogels heel erg zwak in, maar het centrum van Rijnsburgse Boys bijvoorbeeld ook."


Van der Heide kon zich maar moeilijk vinden in bovenstaande analyse. "Dat is zijn mening, maar ik vind dat wij daardoor niet één keer echt in de problemen zijn gekomen. Of heb ik soms een andere wedstrijd gezien? Als er een lange bal wordt gespeeld en wij staan twee tegen één tegen die Olsthoorn, waarbij één iemand het duel aangaat en de ander erachter staat, dan gebeurt er niet zoveel."


"Die eerste goal die ze maakten, was een blinde peer van de keeper die onder druk werd gezet. We stonden organisatorisch goed, maar die jongen (Marciano van Leijenhorst, red.) ging onder de bal door. Dat kwam dus niet door een spits die een hoge bal doorkopte. En die tweede goal was niet eens opportunistisch maar een counter waarbij wij de bal hadden, maar 'm verkeerd weg schoten. Dat heeft niets met tactiek te maken. Hou op hoor. Zo ken ik er ook nog wel een paar."


De Ruiter zei zaterdag de kansen wat betreft de titelrace 50/50 in te schatten. Van der Heide weigerde zich aan voorspellingen te wagen. "Wij hebben het beste doelsaldo, dus als we beide geen fout maken, zijn wij kampioen. Wij gaan zaterdag naar Jong Groningen, maar die krijgt Lisse óók nog uit. Daarna spelen we thuis tegen Jong Volendam en Lisse tegen DVS. Weetje: zeg het maar. Niets is makkelijk op dit moment, voor niemand."


Mogelijk gaat ook de factor druk nog een rol spelen. Die ligt op De Westmaat ogenschijnlijk hoger dan op Ter Specke. IJsselmeervogels moet, Lisse mag. Toch is Van der Heide heel relaxt onder het hoge verwachtingspatroon bij de Rooien. "Druk is ook leuk. Je speelt ergens om, toch? Als we zesde of zevende hadden gestaan, hadden we nog drie wedstrijden om de kat z'n viool gespeeld. Dat is voor niemand leuk. Als je er teveel de nadruk op legt, kan druk iets zijn wat verlamt. Maar je kunt de druk ook zo opvoeren dat het juist leuk is dat je ergens om speelt."


FC Lisse won voor de tweede keer dit seizoen van IJsselmeervogels. Dat wil volgens Van der Heide niet zeggen dat de Lissenaren angstgegners zijn. "De wedstrijd van vandaag vond ik totaal niet te vergelijken met het heenduel. Toen wonnen ze absoluut verdiend. Dat vond ik vandaag niet Maar dat telt alleen niet in het voetbal.