Martin van Eeuwijk tekende voor de schitterende 0-2 (Foto: Hubert Habers).

Lisse houdt het spannend door IJsselmeervogels te verslaan
Laatste update: 26 april 2017 om 10:16

LISSE - Robbert de Ruiter sprak van één van de mooiste dagen uit zijn trainerscarrière. Zijn spelers en de fans van Lisse waren (eveneens) uitzinnig van vreugde.

In een jaargetijde dat Lisse vooral bekendheid geniet vanwege Keukenhof en het bloemencorso deed de FC aan extra promotie en klantenbinding. Op de Westmaat in Spakenburg won FC Lisse zaterdag de absolute topper uit de Derde Divisie met 0-2, daarbij IJsselmeervogels in vertwijfeling en in mineur achterlatend.

"Tot het einde van de rit meedoen, dat is toch fantastisch?!", jubelde De Ruiter na afloop in de catacomben. "De competitie had ook als een nachtkaars uit kunnen gaan en dan hadden we de boel weer moeten opvegen voor de nacompetitie. Misschien moet dat straks alsnog gebeuren, maar we doen in ieder geval nog mee."


Sinds dit seizoen geeft doelsaldo bij gelijke stand de doorslag. Dat betekent dat IJsselmeervogels nog in het voordeel is. Beide ploegen hebben weliswaar evenveel punten (61 uit 31 duels) maar het doelsaldo van de Spakenburgers is aanmerkelijk beter: +29 om +15. Toch verwacht Martin van Eeuwijk niet dat het doelsaldo beslissend wordt. "Wij worden kampioen. Waarom? Omdat wij drie keer winnen en IJsselmeervogels niet."


Hoewel het resultaat klinkend was én als een huis stond, liet Lisse niet zijn beste spel zien. Sterker nog, het was aanvankelijk zelfs aan de matige kant. Vooral in de eerste helft hadden de bezoekers moeite om in hun ritme te komen. Pas na de 0-1 van Rowdy van der Putten, die een grove verdedigings- en inschattingsfout keihard afstrafte, begon Lisse wat soepeler te voetballen. Die goal gaf zienderogen vertrouwen.
IJsselmeervogels voetbalde ook niet groots en had pech dat Ali Akla al vroeg uitviel. De fijnbesnaarde middenvelder sneed in de korte periode dat hij speelde een aantal keer soepel door de linies heen. Toch bleef er bij de Vogels voldoende kwaliteit over, met als man in vorm Berry Powel. Het is wellicht het understament van het jaar om te stellen dat de aanvalsleider zijn dag niet had. In het eerste bedrijf, nog voor de 0-1, waren twee grote kansen aan Powel niet besteed.


Ook na de thee weigerde Powel de trekker over te halen. Twee momenten waren illustratief. Een inzet voor open doel waarbij de bal via de binnenkant van de paal het veld weer in caramboleerde. En een moment vlak daarvoor waarbij Powel en ploeggenoot Oktay Ozturk elkaar in zeer kansrijke positie in de weg liepen.
Het mocht duidelijk zijn. Het aanvalsspel van IJsselmeervogels, en met name de afronding, liet  te wensen over. FC Lisse toonde juist wel kwaliteit voor het vijandelijke doel. Met als lichtend voorbeeld de schitterende 0-2 van Van Eeuwijk. De spelmaker stak even daarvoor Steven Olsthoorn weg, maar de spits stuitte 1 op 1 nog op IJsselmeervogels-doelman Jaimy Schaap. De rebound kwam wat fortuinlijk voor de voeten van Van Eeuwijk, die vervolgens majestueus de trekker overhaalde.


Zodoende leidde Lisse na 56 minuten met 0-2. Het was achteraf de doodsteek voor IJsselmeervogels, dat nog wel een periode flink aanzette. De Lisse-defensie hield echter stand.