Tanja Swart aan het werk in haar atelier in Lisse (Foto: pr/Ingrid Langeveld).

Etsen en schilderijen van Tanja Swart in bibliotheek
Laatste update: 26 april 2017 om 10:36

LISSE - Van 2 mei tot en met 3 juli in de bibliotheek van Lisse (Koninginneweg 79a) een selectie van etsen en olieverfschilderijen van Tanja Swart te zien.

Swart won vorig jaar november de BAS grafiekprijs voor haar ets 'Verdergaan'. Deze ets komt uit de serie 'Vluchtelingen', waarmee de Lissese kunstenares de aandacht vestigt op de vluchtelingencrisis. Iets wat haar raakt en bezighoudt: "Dat je niet meer kan leven in je eigen land omdat andere belangen dit voor jou onmogelijk maken. Ze zoektocht naar een nieuwe veilige plek, tijdelijk of om te aarden. En de afwijzing van anderen. Terwijl er zo weinig voor nodig is om in dezelfde situatie te belanden."


Al in 1984, toen Swart nog op de kunstacademie zat, maakte ze werk aan de hand van dit thema. "In ruim dertig jaar is er weinig veranderd in dit wereldbeeld en is op de vlucht zijn voor geweld en hongersnood nog steeds actueel." In de serie etsen zijn de mensen alleen met contouren of silhouetten aangegeven om zo het anonieme te benadrukken. Daarnaast zijn met hetzelfde thema een aantal werken in gemengde techniek te zien waarin de nadruk op de realiteit van het vluchten. "Vluchten kan je ook in fantasiebeelden", aldus Swart.
De Lissese studeerde in 1985 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

In 1991 vestigde ze haar atelier in Lisse waar ze mensen die graag willen tekenen, schilderen of etsen begeleid. Daarnaast geeft ze lessen beeldende vorming op het Fioretticollege in Lisse. Naast de serie 'Vluchtelingen' zijn in de bibliotheek ook olieverfschilderijen van Swart te zien.