"Dinsdag bij de training heb ik uitgelegd wat de regels waren van het spelen zonder publiek", aldus Hillegom-trainer Arend Jan Kranenburg (Foto: Dirk van de Reep).

Treurige ambiance legt sluier over driepunter van Hillegom
Laatste update: 26 april 2017 om 10:56

HILLEGOM - "Rene, Rene, de kantine is leeg." Door de portofoon van een van de bestuursleden van SV Hillegom klonk een surrealistische boodschap.

De aanblik van een leeg clubhuis bij de Hillegommers deed vreemd aan. De muziek stond wel aan. Maar voor wie? Slechts de kantinejuffrouw, bestuursleden van de tegenpartij, vrijwilligers die surveillance dienst hebben en enkele journalisten liepen over De Zanderij. De club zat de straf uit die het kreeg opgelegd van de KNVB na schermutselingen tegen AFC '34.

De Hillegommers lieten het maar over zich heen komen. Geen zin in verder gedoe. Incasseren, accepteren en weer doorgaan. Na de uitspraak van de tuchtcommissie besloot de eersteklasser niet in beroep te gaan en wist het dat het tegen SO Soest op een vreemde, triest aandoende middag kon rekenen. Bang voor eventuele, ergere straffen. Maar ook in het achterhoofd dat over twee weken enkele teams kampioen kunnen worden. En die elftallen verdienen geen lege Zanderij, vindt men.


Het geschreeuw en gecoach van de spelers galmde over het veld. Een enkele supporter probeerde vanaf buiten het sportcomplex nog een glimp op te vangen van de withemden. Dat er af en toe een buitje over het voetbalveld heen waaide, maakte de ambiance er af en toe nog een beetje treuriger op. Trainer Arend Jan Kranenburg had zijn team er van te voren een klein beetje voor gewaarschuwd, maar weigerde er de nadruk op te leggen.


Regels
"Dinsdag bij de training heb ik uitgelegd wat vandaag de regels waren", vertelt Kranenburg na afloop. "Verder ben ik er niet meer op ingegaan. De entourage is anders, maar verder is voor ons voetballend alles hetzelfde. Vlak voordat we het veld op gingen heb ik nog heel even kort gezegd dat het misschien voelt als een oefenwedstrijd, maar het is alles behalve dat." Hillegom was er alles aan gelegen om tegen SO Soest nog een goed resultaat te behalen. Bij verlies, was het seizoen volledig klaar voor de eersteklasser. Bij winst was de nacompetitie nog steeds in zicht.


De ploeg van Kranenburg won moeizaam, maar wel verdiend van de opponent uit Soest: 3-1. Logischerwijs ging het daar ook na afloop sporadisch over. Hoe graag de Hillegommers de nadruk op de drie punten wilden leggen. Toch voelde het spelen voor een lege tribune wel surrealistisch aan. Kranenburg: "We hebben wel een publiek natuurlijk dat ons energie geeft. Maar we zijn geen ploeg die in paniek raakt bij een tegengoal, de 1-1 bijvoorbeeld. Daarvoor krijgen we dit seizoen iets te veel goals tegen", lachte de 34-jarige coach.


Een waarnemer namens de bond, de heer Van der Kerkhof, wilde na afloop ook nog niet op de zaken vooruit lopen, maar zal hebben gezien dat de vereniging er alles aan had gedaan het sportcomplex af te sluiten van publiek. "Eerst ga ik hier rapportage van maken richting de KNVB. Op inhoudelijke zaken wil en kan ik niet ingaan. Ik ben hier blanco naar toe gegaan en heb de instructies meegekregen uit Zeist." Of Hillegom de daders zelf nog gaat aanpakken is nog niet bekend. Daarover is door de club nog geen uitspraken over gedaan.