"Ik zie wel wat er in het veld gebeurt en dan begin ik pas met aanpassen en de tegenstander te lezen", aldus Al Tamimy (Foto: Johanna Wever).

Abbas Al Tamimy wil nooit meer weg bij SJC
Laatste update: 28 april 2017 om 13:23

NOORDWIJK - Abbas Al Tamimy is een onorthodoxe voetballer. Hij neemt het leven zoals het is. Maakt zich niet al te druk en komt soms te laat.

De alleskunner van SJC is met zijn ploeg op jacht naar opnieuw een promotie. Met nog drie duels te gaan staat de ploeg derde in de Hoofdklasse. Komende zondag wacht echter koploper ADO'20, dat bij puntverlies van Woezik en winst in Noordwijk kampioen is.

Maar wie stelt dat Al Tamimy er met de pet naar gooit, heeft het goed mis. Anders zou hij nooit zo'n gewaardeerde kracht zijn geworden in het keurkorps van Kees Zethof, die een goede instelling boven aan zijn lijstje heeft staan. Hij heeft in drie seizoenen tijd zo ongeveer wel alle posities bekleed op De Lageweg.

Van linksback, linkshalf, linkbuiten tot spits aan toe.  "Ja, ik ben een ideale speler voor Kees. Zo noemen ze dat, toch? Dat was vroeger al zo. Vaak was een speler net ietsje beter dan ik. Dan moest ik mijn plaats weer afstaan en werd ik weer ergens anders neergezet. Ik heb me altijd opgeofferd voor het team. Het liefste speel ik op het middenveld. Daar komen mijn kwaliteiten het beste tot zijn recht."


Kenmerkend zijn de arbeid en de energie die hij in een wedstrijd legt. Negentig minuten lang zie je Al Tamimy over het veld razen. Dat staat in schril contrast met hoe hij soms op de training acteert, bekent hij. "Soms op dinsdag ben ik nog moe en dan wil ik wel eens wat minder doen. Maar op zondag dan gaat het erom. Dat weet de trainer ook. Hij kan altijd op mij rekenen."


Daarentegen staat zijn, soms voor de voetbalwereld dromerige instelling, in contrast met die noeste werker. "Vaak kom ik vijf minuten voor de training pas aan. Anders zit je toch maar te niksen in de kantine. Sommige mensen begrijpen dat niet." Soms gaat het mis en dan is Al Tamimy vijf minuten te laat. Dat gebeurde een aantal weken geleden ook voor een wedstrijd. "Dan sta ik terecht wissel. Bij een training heeft de groep er geen enkele moeite mee. Ik kom direct door vanuit m'n werk. Sneller kan ik er dan gewoon niet zijn. Dat weten ze ook en iedereen accepteert dat ook van elkaar."


Zondag wacht dus de koploper uit Heemskerk. Voor beide ploegen een ontmoeting waar het nodige op het spel staat, hetzij een kampioenschap voor de bezoekers of nacompetitie voor de thuisploeg. "We gaan er alles aan doen om het weer te halen en opnieuw een mooi feestje ervan te maken. Maar ook als we het niet halen, hebben we het super gedaan. Dit had niemand verwacht van ons."


Nog een voorbeeld van zijn ietwat andere kijk op het voetbal is het geheugen van Al Tamimy en z'n voorbereiding op een wedstrijd. Van de heenwedstrijd herinnert hij zich maar weinig meer. "Mijn teamgenoten vertelden mij van de week dat ik toen in de spits stond. Dat wist ik helemaal niet. Wat toen was, telt allemaal niet meer. Wat dat betreft heb ik wel een aparte instelling, ja. Ik bereid me niet voor. Ik zie wel wat er in het veld gebeurt en dan begin ik pas met aanpassen en de tegenstander te lezen."