Bestaat gezond eten überhaupt? 'Voedselhypes: feiten en fictie' probeert een antwoord te vinden op deze vraag (Foto: pr).

'Voedselhypes: feiten en fictie'
Laatste update: 28 april 2017 om 13:54

LEIDEN - Speltbrood, superfood, dieet zonder zuivel, suiker of gluten, vegetariër of flexitariër, chiazaad of gemberthee.

Wetenschappers, bloggers en BN'ers geven graag hun visie op wat je het beste kunt eten. Gezond eten is een hype. Maar wat is gezond eten? En bestaat gezond eten überhaupt?

Tijdens 'Voedselhypes: feiten en fictie' op zondag 30 april om 15.00 uur bij BplusC aan de Nieuwstraat 4 gaan twee diëtisten, Everdien van der Leek en Reineke Koldewijk-Erdbrink, hierover in debat. Onder leiding van presentator Mieke Spaans (Jongeren Op Gezond Gewicht) discussiëren ze met de zaal over prikkelende stellingen, zoals 'Melk is voor kalfjes' en 'Voedselhypes zijn ongewenst en ongezond'. Uiteraard zijn er verrassende, gezonde hapjes, verzorgd door Bugalicious.


BplusC organiseert dit debat in samenwerking met Leendert Beekman en Renée Schmidt, die een levendige debatcultuur in Leiden willen ontwikkelen. Hun ambitie past naadloos binnen de functie van BplusC als knooppunt voor kennis, kunst en contact. 'Voedselhypes: feiten en fictie' is de eerste van vier debatten, die Beekman en Schmidt dit jaar in BplusC locatie Nieuwstraat gaan programmeren. 


Everdien van der Leek is diëtiste en gezondheidswetenschapper bij Corpus Mentis in Leiden. Ze werkt op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Voeding is immers altijd in beweging, de kennis van vandaag kan volgende week weer achterhaald zijn. Centraal in haar aanpak staat de ratio: wat weten we over voedsel?


Reineke Koldewijk-Erdbrink, van diëtistenpraktijk Simply the Right Food, benadert diëtetiek meer vanuit het gevoel: wat doet eten met je? De cliënt en diens hulpvraag is het startpunt en niet de voedingsrichtlijnen.  Door pure en natuurlijke voeding in combinatie met leefstijladviezen helpt ze mensen om vitaler en energieker te worden. De bibliotheek aan de Nieuwstraat 4 is geopend van 13.00 tot 17.00 uur.