Manager Sonja Bierenbroodspot en eigenaar Paul Groenen van Rederij Rembrandt: "De laatste jaren is het soms een strijd met de gemeente om ons werk goed te kunnen doen" (Foto: Esther Luijk).

Gratis rondvaart bij 65-jarige Rederij Rembrandt
Laatste update: 28 april 2017 om 14:27

LEIDEN - Aanstaande woensdag 3 mei is het precies 65 jaar geleden dat de rondvaartboten van Rederij Rembrandt de eerste tochten door de grachten van Leiden maakten.

De rederij, 65 jaar geleden opgericht door de gebroeders Harland, is sinds 2005 in handen van Paul Groenen. Samen met manager Sonja Bierenbroodspot en nog zes schippers houdt hij de rederij draaiende.

De twee boten die bij de Beestenmarkt in het water liggen, zijn nog steeds dezelfde boten als die van ruim een halve eeuw geleden. Groenen: "We verzorgen de boten erg goed, om het jaar krijgen ze een grote beurt. Als je 'm goed verzorgt gaat 'ie wel honderd jaar mee!" De boten zijn overigens al veel ouder dan 65 jaar, ze zijn namelijk in 1924 en 1930 gebouwd. "Oorspronkelijk zijn het 'Grond en Stront-boten'", lacht Groenen. "Ze vervoerden grond en mest voor de lokale boeren. Later, in 1952, zijn ze omgebouwd tot rondvaartboot."


Intussen vaart Groenen alweer 12 jaar lang gemiddeld 25.000 gasten per jaar door de grachten. Er is in de loop der jaren wel het een en ander veranderd. "Je ziet dat het steeds drukker wordt en dat er steeds meer buitenlandse toeristen komen. Dat ligt vooral aan het feit dat Amsterdam steeds voller wordt. Touroperators willen hun toeristen ook graag buiten Amsterdam dingen laten zien en komen dan in Leiden terecht."


Eigen taal
Doordeweeks maakt de rederij zo'n zes vaarten per dag, in het weekend wel twaalf. De meeste gasten kunnen de rondvaart in hun eigen taal volgen. "We hebben nu de audiotour in zeven talen in de computer staan, van Engels tot Japans. Binnenkort komen daar nog Russisch en Pools bij, want we merken dat er steeds meer toeristen uit die landen komen."


Het werk op de rederij is overigens niet altijd makkelijk, volgens de eigenaar. "De laatste jaren is het soms een strijd met de gemeente om mijn werk goed te kunnen doen. In het begin had ik 365 dagen in het jaar om mijn brood te verdienen, intussen zijn er al 53 dagen in het jaar dat het water slecht te bevaren is. Er wordt een ijsbaan gebouwd, een brug gerestaureerd of een zwemwedstrijd georganiseerd, er is altijd wat.

Dat is lastig."
De afwisseling van het werk en de goedgemutste gasten maken echter een heleboel goed. "Je maakt altijd wat mee, geen dag is hetzelfde. Laatst stak er ineens vlak voor de boot een hert langs, die zwom naar de overkant op de zijlsingel. We hebben schildpadden gezien en bij een rondvaart met gasten van een chique bruiloft sprongen er ineens naakte studenten van een brug, zo voor de boot. Het is erg bijzonder wat je tegenkomt af en toe!"


De 65e verjaardag laat Groenen niet zomaar voorbij gaan. Op woensdag 3 mei worden alle gasten de hele dag gratis rondgevaren. Om 10.00 uur vertrekt de eerste boot, om 16.30 is de laatste afvaart.