Het was een drukte van belang bij de belangrijke wedstrijd in De Zijl die door de thuisploeg werd gewonnen (Foto: pr/Twitter De Zijl).

Dames lopen finale mis na dubbel verlies tegen Polar Bears
Laatste update: 28 april 2017 om 14:46

LEIDEN - De waterpoloërs van De Zijl mochten na het afgelopen weekend eindelijk een, weliswaar nu nog bescheiden, feestje vieren.

De mannen bereikten voor het eerst in tien jaar tijd de tweede ronde van de nacompetitie en dat zorgde voor veel opluchting en blijdschap. Met twee knappe zeges op ZPB uit Barendrecht was de serie beslist en gaan de Leidenaren naar de halve finale van de play-offs.

De ploeg van Ron van der Harst was vrijdag in Barendrecht al met 13-11 te sterk geweest voor ZPB. Daarna volgde een bloedstollend duel in Leiden, dat uiteindelijk met 8-7 in het voordeel van De Zijl werd beslist. Daarmee wonnen de waterpolomannen alweer voor de elfde keer op een rij en mag duidelijk zijn dat het zich toch zeker als outsider voor de titel heeft gemeld.


Eerste klap
In de eerste wedstrijd was Sebastiaan Goed geweldig op dreef en scoorde liefst vijf keer. Tom Nederend was drie keer trefzeker in de goede wedstrijd van de Leidse mannen. Jasper Haasnoot (2), Omar Qachach (2) en Stan van Ruiten completeerden het rijtje met doelpuntenmakers bij het uitdelen van de eerste klap die dus later een daalder waard bleek.


In de terugwedstrijd in Leiden was Roeland Spijker belangrijk met drie treffers. Tom Nederend (2) en Qachach (2) waren ook belangrijk. Thijs Versluis was uiteindelijk met zijn enige doelpunt van het grootste belang, want hij maakte de winnende treffer kort voor tijd voor De Zijl. In de halve finale treft De Zijl nu UZSC, dat na een nipte zege in de eerste wedstrijd (8-7) in het tweede duel pas na strafworpen afrekende met Polar Bears. De eerste wedstrijd van de halve finale staat op de rol voor vrijdag om 19.30 uur in Utrecht. Een dag later verplaatst het circus zich naar Leiden, waar zaterdagavond de aanvangsttijd 20.00 uur is. Mits noodzakelijk gaan de ploegen op zondag nog één keer terug naar Utrecht, waar een eventuele beslissingswedstrijd gepland staat vanaf 19.30 uur in zwembad De Krommerijn.


Voor de dames van ZVL verliep de halve finale die ze speelden een stuk minder succesvol tegen datzelfde Polar Bears. Waar zij als koploper de play-offs ingingen, wilde het in het tweeluik met Polar Bears. Vrijdag werd het 7-9 in Leiden en dreigde een hele lastige wedstrijd op bezoek bij Polar Bears. Dat bleek, want via een eindsprint in het laatste kwart won de thuisploeg met 11-10 ook de tweede wedstrijd en daarmee lopen de Leidse dames een finaleplaats mis.