Niels Buijs gooit alles in de strijd (Foto: Hubert Habers)

Hoop en teleurstelling strijden om voorrang bij FC Lisse
Laatste update: 2 mei 2017 om 14:19

LISSE - Koen Fokkema zat totaal teneergeslagen in de dug-out. Even verderop lagen diverse teamgenoten uitgestrekt op het hoofdveld van Ter Specke.

In gedachten verzonken en met hun blikken op oneindig. Alsof het kampioenschap verspeeld was, zo verwerkten de spelers ogenschijnlijk de remise van FC Lisse tegen ONS Boso Sneek (1-1). Terwijl hoop en teleurstelling om voorrang streden, probeerde rasoptimist Robbert de Ruiter er de moed in te houden.

De roze wolk waarop FC Lisse na de knappe zege bij IJsselmeervogels leefde, is inmiddels weer aan de horizon verdwenen. "Ja, dat is wel mijn eerste gedachte", reageerde aanvoerder Rik Vermeulen op de vraag of het kampioenschap was verspeeld. Om vervolgens even later een klein voorbehoud te maken. "Ik moet deze wedstrijd en het resultaat eerst nog even verwerken."


Zijn coach toonde zich vanwege de late gelijkmaker van Martin van Eeuwijk een stuk minder pessimistisch. Voor De Ruiter was het glas halfvol. "Die laatste goal vond ik een 'overwinning' op doorzettingsvermogen. Dat heb ik de jongens na afloop ook verteld in de kleedkamer. Dat ik hartstikke blij ben met een punt. Omdat dit gelijkspel, optimistisch als ik in elkaar steek, wel eens heel belangrijk kan zijn."


Natuurlijk mag Lisse nog hopen. Het programma van IJsselmeervogels is met Jong FC Volendam (thuis) en Quick Boys (uit) zeker niet eenvoudig. Maar datzelfde geldt voor FC Lisse dat nog DVS '33 (thuis) en Jong FC Groningen (uit) voor de boeg heeft. Er dient door de Lissenaren simpelweg twee keer gewonnen te worden.
Dat FC Lisse tegen ONS Boso Sneek stroperig voor de dag kwam, mocht een understatement zijn. Het draaide in voetballend opzicht niet bij de Lissenaren, die net als een week eerder op de Westmaat veelvuldig voor de lange bal kozen. De defensief ingestelde, kopsterke Friezen wisten daar wel raad mee.
Toch had Lisse zomaar met een voorsprong aan de thee kunnen gaan. Van Eeuwijk en Vermeulen lieten fraaie kansen onbenut. Maar ook het counterende Sneek liet zich niet onbetuigd. Sterker nog, Lisse mocht niet klagen dat het halverwege nog geen tegengoal had geïncasseerd.


Waar de Lissenaren wel hun beklag over deden, was het uitblijven van een penalty toen Van Eeuwijk ogenschijnlijk binnen de zestien gevloerd werd. Arbiter Sanders besloot de bal echter op de rand van het zestienmetergebied te leggen. Een andere beslissing van de arbitrage deed eveneens veel stof opwaaien. Onterecht, zo bleek na afloop. Ale de Boer leek in buitenspelpositie te worden gelanceerd, maar de beelden van Omroep West wezen uit dat Robert van Boxel de buitenspelval ophief.


Niels Buijs trok vervolgens ten koste van De Boer aan de noodrem, waarna Yume Ramos vanaf elf meter koelbloedig was: 0-1. Een flinke domper voor Lisse, dat vervolgens wel karakter toonde. Tom Zoontjes werd als extra aanvallend wapen ingezet en daardoor ging de thuisploeg nog aanvaller en offensiever spelen, maar het mocht aanvankelijk niet baten. Continu zat er een Fries been of lichaamsdeel tussen.


Toch werd Lisse uiteindelijk beloond voor zijn inspanningen en het grote veldoverwicht. Van Eeuwijk haalde diagonaal uit en zag zijn inzet vervolgens door iedereen inclusief doelman Bas van Wegen worden gemist: 1-1. Er resteerden vervolgens nog een paar minuten blessuretijd, maar de volle buit zat er niet meer in voor FC Lisse.