Het was een wat vreemd gezicht toen de blauw-groene bovenlaag door middel van hydroseeding op de parkjes in het Dobbelmannduin werd aangebracht. De techniek zorgt ervoor dat er binnen twee tot drie weken al forse begroeiing te zien zal zijn (Foto: Harm Dragt).

Surrealistisch wondermiddel
Laatste update: 5 mei 2017 om 11:03

NOORDWIJK - De parkjes op het Dobbelmannduin zijn afgelopen dinsdag voorzien van een nieuwe bovenlaag door het toepassen van het zogenaamde hydroseeding.

Eerder werden de parkjes in overleg met de wijkvereniging al ontdaan van lelijke begroeiing. De blauw-groene laag zorgde voor een surrealistisch beeld in de Noordwijkse straat.

Op 2 mei bewoog zich een vreemde vrachtwagencombinatie over het Dobbelmannduin. Gelet op het beeld van het grote sproeikanon dat gehanteerd werd, zou je in eerste instantie denken dat de brandweer was uitgerukt. Alleen de bekende kleur rood van het materieel was in geen velden of wegen te bekennen. Ook de gebruikelijke waterstraal was niet te zien. In plaats daarvan braakte het kanon een blauw-groene massa uit. Het bleek dan ook niet om de Noordwijkse brandweer te gaan die ter plaaste was verschenen, maar materieel van Bras Fijnaart. Het bedrijf was door de gemeente ingeschakeld om de parkjes op en rond het Dobbelmannduin die eerder ontdaan waren van de meeste begroeiing van een nieuwe bovenlaag te voorzien.


Hydroseeding is dé oplossing om traditioneel ingezaaide terreinen te vrijwaren van klimatologische omstandigheden en insecten en vogels die er met de zaden vandoor gaan. Hydroseeding zorgt er als tweede voordeel voor dat de bewerkte terreinen zo snel mogelijk begroeid raken.


Het geheim van zo'n snelle groene mat met Hydroseeding zit in de combinatie van voorgekiemde zaden, houtmulch en kiemversneller. De speciale emulsie wordt met behulp van de Hydroseeder op de terreinen gespoten. De bovenlaag zorgt ervoor dat de grond beschermd wordt tegen de gevolgen van erosie. De techniek maakt het verder mogelijk om de zeer fijne zaden gelijkmatig over de oppervlakte te verdelen. Langzaam werkende meststoffen kunnen desgewenst aan het mengsel worden toegevoegd om de ontwikkeling van de planten te bevorderen.