Dr. Dorothea Touwen (Foto: pr).

Bijeenkomst over 'Voltooid leven'
Laatste update: 5 mei 2017 om 11:30

LEIDEN - Dr. Dorothea Touwen spreekt woensdag 7 juni, om 14.00 uur, in de Zalen Sijthoff (Doezastraat 1B) over 'Voltooid Leven'.

Het betreft hier een bijeenkomst van de Stichting 55plus in Leiden. Er bestaat volop de gelegenheid die middag met Touwen van gedachten te wisselen.

We leven gemiddeld steeds langer, maar dat betekent soms dat mensen langer leven dan ze zelf willen. Mensen met ernstige ziekten kunnen hun arts om euthanasie vragen. Maar om levensbeëindiging kun je niet vragen als je 'der dagen zat' bent, als je het leven voltooid vindt. Moet zo iemand die verder niets mankeert, hulp krijgen bij het sterven?


Maar in welke mate kun je nu al zelf over je leven beslissen? Touwen praat de middag over wie die hulp eventueel zou moeten (kunnen) verlenen. Heb je wel een dokter nodig? In haar inleiding schetst zij de mogelijkheden die nu al bestaan. De inleider treedt graag in discussie met de bezoekers. Wat moet er met een wet over voltooid leven veranderen en is er wel een (nieuwe) wet nodig?


Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart was voltooid leven onderwerp van verhitte discussies. Maar hoe komt dit onderwerp straks terug als formateur Schipper het met VVD, D66, CDA en GroenLinks eens wordt in een regeringsverklaring? Touwen zal de posities die deze partijen innamen vóór de verkiezingen toelichten.
Dr. Dorothea Touwen is docent en onderzoeker medische ethiek aan het Leids Universitair Medisch Centrum en lid van een van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie.


In verband met het aantal plaatsen in Sijthoff wordt men verzocht tijdig te reserveren, via e-mail. Toegang en een kopje koffie of thee zijn gratis, dankzij een subsidie van 'Leiden ontmoet'.


Voor meer info zie de website.

 

Meer info: hans.schuurman@live.nl
Meer info: http://www.55plusinleiden.nl