Van links naar rechts Bart Keultjes, Onno de Baan, Henk Faas, Rogier de Bonth, en David van Dord zijn blij met het resultaat: "Fijn om positief bij te dragen aan projecten waar anderen iets aan hebben." (Foto: Ingrid Langeveld).

Tuin Bernardus gereed voor nieuwe bewoners
Laatste update: 9 mei 2017 om 15:29

SASSENHEIM - Met man en macht werkte afgelopen zaterdag een twaalfkoppig gezelschap energieke leden van de 'Kamer Bollenstreek' van de internationale vereniging Junior Chamber International (JCI) aan de laatste fase van de tuinrenovatie van woonzorgcentrum Bernardus aan de Hoofdstraat.

Specifiek voor de groep bewoners uit Mariënhaven in Warmond, dertig jonge mensen met dementie die sinds voorbije maandag in de Bernardus op woonunit Ter Leede wonen, onderging de tuin de afgelopen maanden een ware metamorfose.

Leden Henk Faas, Onno de Baan, Rogier de Bonth, Bart Keultjes en David van Dord van JCI zijn zeer verheugd met het resultaat. "Fijn om met onze handjes positief bij te dragen aan projecten waar anderen iets aan hebben", motiveert het vijftal, mede namens de zeven andere tuinmannen, hun belangeloze inzet.
Vorig jaar november onthulden Leo Bellekom, manager zorg Marente locatie Bernardus en tuin- en landschapsontwerper Ruud Aanhane het inrichtingsplan van de hernieuwde tuin met daarbij de nadruk op 'belevingstuin' om zowel er thuis te zijn als je er prettig te voelen. Dankzij Aanhane, die het plan nader 'smoel' gaf, vond Marente Bernardus in JCI 'Kamer Bollenstreek' welwillende medewerking.

"Het doel, een tuin voor jonge mensen met dementie aankleden, sprak ons aan. Ook wij zijn jong en dat voelt als een band", weet De Baan, die bijval krijgt van Faas: "De leden van onze netwerkvereniging zijn namelijk niet ouder dan de leeftijd van 40 jaar. Ontmoeten, netwerken en leren van elkaar is ons credo." De Bonth doet er een schepje bovenop: "JCI richt zich speciaal op de ontwikkeling van mensen en de maatschappij, doet aan community, creëert business en zet zich in voor sociale projecten binnen onze samenleving. JCI Kamer Bollenstreek is best trots op de impact die zij realiseert. Zo ook op dit karwei."


De klus van zaterdag behelsde het aanplanten van eenjarige planten en heesters, het planten van vrolijke zomerbloeiers in felle kleuren en met diverse geuren in de houten plantenbakken, het ter bescherming tegen de zon omjutten van stammen van enkele bomen en het aanleggen en beplanten van de kruiden- en moestuinbakken voor moestuinieren. Van Dijk Hoveniers leverde om niet potgrond aan en Roel de Klerk stelde belangeloos tuinaarde beschikbaar. De 'belevingstuin' omringt de woonunit Ter Leede en is vanuit zes plekken van de gebouwen toegankelijk voor bewoners. Van buitenaf is de tuin slechts via een doorgang, speciaal voor tuinmannen, bereikbaar.


Teamleider Anita Bokslag van woonunit Ter Leede glunderde van blijheid: "Voor jonge mensen met dementie is beweging ontzettend belangrijk. In deze tuin kunnen ze lekker wandelen en bezig zijn en zullen zich vast snel thuis voelen."