Panden van de voormalige 'Postpromenade' vallen aan de slopershamer ten prooi (Foto: Ingrid Langeveld).

Slopershamer velt oude pand drukkerij De Gruijter
Laatste update: 9 mei 2017 om 15:30

SASSENHEIM - Met grof geweld grijpen de klauwen van de slopershamer om zich heen en maken korte metten met het uit 1961 daterende pand van voormalige drukkerij De Gruijter aan Hoofdstraat 81 en de achterliggende panden van de 'Post Promenade' in Sassenheim.

De sloopwerkzaamheden zijn in volle gang en worden naar verwachting over enkele weken afgerond.

"De sloop verloopt naar wens en tot op heden doen zich geen verrassingen voor. Vermoedelijk is de klus medio mei geklaard", vertelt onderdirecteur Bob van der Meer van het aanneming- en slopersbedrijf. Het verouderde gebouw van vroegere eigenaar J.W. de Gruijter dat staat tegenover woonzorgcentrum Bernardus en destijds door Kiebert's Aannemer MIJ NV uit Sassenheim is gebouwd, kent een rijke historie. Jarenlang drukte de drukkerij de alom bekende voetbaltotoformulieren voor heel Nederland.


Nadat De Gruijter in 1974 zijn bedrijf staakte, zetelde anno 1976 een filiaalvestiging van automobielbedrijf én Mercedesdealer LIAM zich in het pand. Gestaag breidde de LIAM zijn onderkomen uit met showroom en garage annex werkplaats. Na het vertrek van de LIAM nam in 1985 Van Steijn Wonen het pand over. Een gedeelte van het pand fungeerde zelfs als woning van voormalig eigenaar Louis van Steijn. In dat woongedeelte vestigde zich in 1988 het echtpaar Van der Voet, dat vervolgens als franchisenemer van Bruynzeel Keukens startte met de verkoop van keukens. Sinds 1999 wijzigde de naam in Keukencentrum Van der Voet BV en anno 2007 onder een nieuwe eigenaar in Van der Voet Keukencentrum.


Na de sluiting van het meubel- en stoffeerbedrijf in april 2009 stond het gebouw geruime tijd deels leeg en op de nominatie voor sloop ten behoeve van woningbouw. Echter vanwege de economische crisis liep zowel sloop van het pand als het voorgenomen woningnieuwbouwplan 'Koetsiershof' vertraging op. Van der Voet Keukens verliet het pand in mei 2012 en verhuisde naar de Wasbeekerlaan. In de voormalige showroom genoot sinds februari 2012 tot voor kort kringloopwinkel 'De Cirkel' in het pand onderdak.


Ontwikkelaars Koninklijke BAM Bouw & Vastgoed Wonen en de Holland Property Group (HPG) realiseren binnen het plan 'Koetsiershof' 22 woningen in de jaren dertig architectuur. Volgens plan start het bouwproject waarschijnlijk na de bouwvakvakantie, aldus een woordvoerder van de gemeente Teylingen.