Trio Romancero (Foto: pr).

Trio Romancero geeft concert in Huys Dever
Laatste update: 9 mei 2017 om 15:46

LISSE - "A la vida bona!", zo heet het programma dat Romancero, bestaande uit Mirjam Wesselink de Barrientos (sopraan), Michael Benedik (gitaar) en Rodrigo Barrientos (percussie en voordracht), 20 mei aanstaande uitvoert in Huys Dever te Lisse.

Vrij vertaald is het een bezongen ode aan het leven, welluidend in al haar facetten. Chaconnes, Romances en Ballades vanaf de middeleeuwen tot aan de vroege romantiek passeren de revue, niet alleen van Spaanse meesters als Encina, Vasquez of Lorca maar ook afkomstig uit de liedboeken van de Lage Landen zoals de Souterliedekens of het Gruuthusehandschrift. Het pad leidt hierbij langs pieken en dalen van bewogen hartstocht, intense vreugde, opzwepende ritmiek en innerlijke verstilling.


"Andalusië was volledig aanwezig met alle warmte die deze muziek kan overbrengen", zo sprak het Franse toonaangevende muziekblad "Opmuda",  over het concert dat Romancero daar in 2016 gaf in de regio van Avignon. Maar Romancero houdt zich niet alleen bezig met Spaanse componisten, ook de romances uit de vroegere Nederlanden zijn een geliefd thema. In 2015 kwam hun CD "Het lied van Roelant" uit met hierop naast Spaanse werken ook het middelnederlandse Roelandslied. Met dit vurige heldenepos waren ze al in 2014 te horen in Huys Dever.


Mirjam Wesselink de Barrientos, sopraan, begon haar muziekstudie op de piano aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam en sloot deze met goed gevolg af met hoofdvak zang aan de Hoge School van de Kunsten Utrecht bij Marianne Blok (techniek en opera) en Hanneke Laméris (lied interpretatie). Opera-Masterclasses volgde ze o.a. bij Mia Besselink en Christina Deutekom. Zij legde zich toe op de vertolking van Spaanstalige liederen en het Italiaanse klassieke repertoire, muziek met welke zij van jongs af aan vertrouwd was en waarmee zij meerdere malen optrad in het Concertgebouw van Amsterdam en voor de landelijke radio en televisie. Samen met de Russische vioolvirtuoos Mikhail Bezverkhni vormt zij sinds enige jaren de spil van het Rosetta Ensemble.


Michael Benedik, gitarist, geboren in Duisburg, studeerde klassiek gitaar aan de Musikhochschule van Dortmund. In Nederland vervolgde hij zijn studie In Utrecht bij gitaarpedagoog en componist Dick Visser. Tegelijkertijd studeerde hij instrumentatie en compositie bij Hans Cox. Nadat hij in 1986 zijn studie afsloot met het diploma ''uitvoerend musicus'' heeft hij zich ontwikkeld tot een gitarist met zowel een groot klassiek als hedendaags repertoire. Hij gaf optredens met gitaristen als Eric Vaarzon Morel en Martin Kaay en trad de afgelopen jaren regelmatig op met het Matangikwartet voor welk ensemble hij het "Concierto de Aranjuez" van Joaquín Rodrigo speciaal omwerkte voor deze kleine bezetting.


Rodrigo Barrientos, percussie en voordracht, is op allerlei gebieden werkzaam in de muziek. Als percussionist is hij als begeleider van oude muziek ensembles actief in projecten in onder meer Duitsland en Frankrijk en trad hij op in Utrecht en het Concertgebouw van Amsterdam. Als producent verzorgt hij klassieke CD producties van musici om hem heen en in opdracht van derden. Als organisator is hij mede oprichter van het muziek productie-huis Barav Music waar hij thematische programma's en projecten voor grote en kleine podia in binnen- en buitenland uitwerkt.


Het concert dat wordt georganiseerd door Huys Dever vindt plaats op 20 mei 2017 in het Huys Dever aan de Heereweg 349A te Lisse. Aanvangstijd 20:00 uur, entree 15 euro.

Reserveren kan via 0252-411430 en via de email.

 

Meer info: kasteeldever@gmail.com