Bij het Bevrijdingsmonument werd afgelopen donderdag stilgestaan bij de Nationale Herdenking en door Burgemeester Lies Spruit benadrukt we er lessen uit moeten trekken en er iets mee doen (Foto: Erwin Brandt).

"Herdenken kunnen we alleen door de verhalen te vertellen"
Laatste update: 9 mei 2017 om 16:43

LISSE - Even voor achten begint het te regenen en belangstellenden kijken verschrikt omhoog. Het zou toch droog blijven.

Na aanvang van de herdenking wordt het echter snel droog en wordt er massaal stilgestaan bij de Nationale Herdenking georganiseerd door Stichting Oranje-comité Lisse. Al dichtend ontlokte Leo Romijn, net als de statushouders met hun bloemen bijdrage bij het Bevrijdingsmonument op de hoek van de Heereweg en Oranjelaan, applaus met zijn boodschap om de gebeurtenissen echt nooit meer te vergeten.

Lisse telt momenteel nog vier oorlogsgraven en het totaal aantal plaatselijke oorlogsslachtoffers bedraagt zeven. Ter nagedachtenis van de gevallenen vindt jaarlijks een bezoek aan de graven plaats en nabestaanden en de basisscholen zijn daarbij blijvend betrokken. Dit jaar plaatsten leerlingen van de basisschool De Klarinet bij elk graf bloemen, werd er een korte herdenking gehouden en bij het Bevrijdingsmonument gedichten voorgedragen. Ook het B-17-monument in de tuin van de H.H. Engelbewaarderskerk werd niet vergeten. Daarbij zijn leerlingen van basisschool Beekbrug betrokken, die zorgen voor de instandhouding van dit monument.


Burgemeester Lies Spruit sloot de bijeenkomst af met het verzoek om de Tweede Wereldoorlog, inmiddels meer dan zeventig jaar geleden, blijvend te herdenken. "We moeten volhouden. Elke keer weer de vrijheid opnieuw beleven. Herdenken kunnen we alleen door de verhalen te vertellen. Ooggetuigen sterven uit en daarom moeten de persoonlijke accenten worden verlegd, want het is belangrijk om het door te geven aan de jeugd. Samen moeten deze overleveringen een nieuw soort mozaïek gaan vormen. Verder is het noodzakelijk dat we er lessen uit leren en er vooral iets mee doen.

In Lisse komen er ook steeds meer verhalen zoals van de in Lisse geboren en getogen Hugo van der Vlugt, werkzaam als pastoor in Noorwegen en na verzetsdaden omgekomen in Sachsenhausen. Bijzonder is dat familie leden vandaag aanwezig zijn". "De lessen van het verleden moeten we meenemen naar het heden", besluit Spruit.


De herdenking is voor Iedereen die zich heeft ingezet voor vrijheid, voor het herstel van de democratie en de rechtsstaat en voor het opbouwen van een internationale rechtsorde die vrijheid en mensenrechten respecteert. Niet alleen was er een grote opkomst bij de herdenking, maar waren er ook veel kinderen en jongeren aanwezig.