(Foto Erwin Brandt).

Klein feestje
Laatste update: 9 mei 2017 om 16:45

LISSE - In alle bescheidenheid werd er op 't Vierkant met 'bubbly en poppy jazz en wat lichte kinderentertainment afgelopen vrijdag 5 mei stilgestaan bij de bevrijding in 1945.

Natacha Hulsebosch (zang), Jeroen de Groot (drums), Joshua Buinink (piano), Henk Akkermans (bas) en Jazzton Hulsebosch (saxofoon) van Bubblegumm zorgden in de namiddag voor een gezellig sfeertje op het horecaplein. Pas in 1990 werd de datum van 5 mei uitgeroepen tot nationale feestdag, maar lang niet iedereen krijgt automatisch vrij. Ondanks het grauwe en kille weer en het feit dat best wel veel mensen moesten werken zaten de terrassen redelijk vol en werd er onder het genot van een hapje en drankje genoten van de muziek, springkussens en zweefmolen georganiseerd door de horecaondernemers op 't Vierkant.

De nationale viering van de bevrijding op 5 mei vindt plaats in veertien steden, die elk hun eigen bevrijdingsfestival houden. Daaronder zijn zeer grote festivals als het Bevrijdingsevenement in Wageningen, waar de overgavebespreking op 5 mei 1945 tussen de Duitse troepen en de geallieerden werden besproken en dichterbij Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout te Haarlem. Sinds 1991 worden door het Nationaal Comité 4 en 5 mei Nederlandse artiesten aangesteld als 'Ambassadeurs van de Vrijheid' en per helikopter van festival naar festival vervoerd en wordt het geheel afgesloten met het 5 mei-concert in Amsterdam.