(Foto: Dirk van Duijn).

Stankoverlast en verkeerschaos door grote brand in afvalhoop
Laatste update: 12 mei 2017 om 11:48

NOORDWIJK/KATWIJK - Gisteren (donderdag) heeft een grote brand bij afvalverwerker Van Leeuwen aan de Hooge Krocht in Noordwijk voor veel overlast gezorgd.

Omstreeks 4:55 uur werd de Rijnsburgse brandweer zonder spoed opgeroepen voor een buitenbrand bij het bedrijf. In eerste instantie leek het te gaan om een kleine brand onder de overkapping, maar niets bleek minder waar. Na korte tijd sloeg de brand over naar een afvalhoop buiten de overkapping. Rond 05.10 uur werd door de brandweer opgeschaald naar middelbrand, waarop de brandweer van Katwijk en de officier van dienst ter plaatse kwamen. Ook werd het haakarmvoertuig van Rijnsburg met de dompelpomp opgeroepen om de watervoorziening te regelen. Met de autoladder werd een torenstraal opgevoerd, waarmee de vlammen werden gedoofd.

De brand ontwikkelde zich echter verder in het afval. Het gevolg hiervan was een forse rookontwikkeling. Om 5:47 uur werd de brand opgeschaald naar grote brand, waarna nog meer brandweerlieden en materieel kwamen helpen. Inmiddels hing de stinkende rook in woonwijken in Katwijk. Het advies werd gegeven om ramen en deuren te sluiten. De brandweer heeft met diverse stralen lagedruk, een waterkanon en een straal vanaf de autoladder het vuur proberen te blussen. Een shovel en graafmachine zijn ingezet om het brandende afval uit elkaar te halen, zodat de brand beter kon worden bestreden.

Bij de brand hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan. Het nablussen nam nog een aantal uur in beslag. De gemeente Katwijk meldde dat er geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen bij de brand. Door de enorme rookontwikkeling werd de N206 rond 05.30 uur bijna de hele dag in beide richtingen afgesloten. Dit zorgde tijdens de ochtendspits voor een enorme verkeerschaos op de wegen rond een van de belangrijkste verkeersaders van de bollenstreek. Alsof dat niet genoeg was, zorgde een kettingbotsing op de N206 bij Noordwijkerhout om 08.00 uur voor nóg meer vertraging. Ook de avondspits had nog last van de brand.