'Dat Doet De Deur Dicht' is een tragikomedie over een reistoneelgezelschap dat een 'zeven deuren klucht' opvoert (Foto: pr).

Lachsalvo's in Imperium Theater
Laatste update: 12 mei 2017 om 12:21

LEIDEN - Vanaf vrijdag 19 mei zal men op de Oude Vest drie weken lang op gezette tijden lachsalvo's uit het Imperium theater horen schallen.

Toneelgroep Imperium bestaat 60 jaar en dat gaat men vieren met de komedie der komedies 'Dat Doet De Deur Dicht' van Michael Frayn. Deze dubbelzijdig hilarische deurenkomedie is een verdraaid grappige klassieker en een must voor alle levensgenieters en lachebekjes.

'Dat Doet De Deur Dicht' is een tragikomedie over een reistoneelgezelschap dat een 'zeven deuren klucht' opvoert. Achter de schermen loopt niet alles op rolletjes: en dat is een understatement. De driehoeksverhoudingen, drugsproblemen en onderlinge artistieke- en emotionele verwikkelingen achter het toneel vinden hun weerslag in de opvoering van de klucht. De acrobatische toeren die de acteurs van het gezelschap uithalen om hun klucht drijvende te houden falen keer op keer en uiteindelijk wordt er dan ook op briljante wijze gezonken.


Dit stuk is voor de spelers een prachtige uitdaging. Het gevecht dat zich achter de schermen afspeelt is een kluif vol intriges, geheimen en op hol geslagen emoties. Daarnaast moeten zij hun te spelen klucht op een extreem goed getimede manier laten floppen. De vlek-op-vlek-opbouw levert echt hilarisch toneel op. Michael Frayn werd in 1933 in Londen geboren. Hij studeerde aan de universiteit van Cambridge en werkte als reporter, columnist en recensent voor de Manchester Guardian en The Observer. Behalve bundels van zijn essays publiceerde hij romans en theaterstukken en maakte hij documentairefilms en televisiespelen. Zijn bekendste stuk is wellicht 'Noises Off' uit 1982, dat in 1992 verfilmd werd.


De regie is in handen van theatermaker Erik Siebel. Hij tekende ook voor de bewerking van de vertaling van Noises Off. Dit resulteerde in het moderne, frisse en sprankelende 'Dat Doet De Deur Dicht'. Als speler, regisseur en technicus loopt Erik al zo'n 30 jaar rond op Imperium. De meest recente stukken die hij daar regisseerde zijn God van de slachting (2014) en Gewürztraminer (2013) die allebei in de prijzen vielen. In het dagelijks leven is Erik locatiedirecteur op de Leo Kannerschool - specialist in autisme.


Speeldata zijn 19, 20, 26, 27, 28 (matinee) mei en 4, 5 en 6 juni om 20.30 uur (Matinee om 15.00 uur) in het Imperium Theater aan de Oude Vest 33e, tel. 071-5141035. Kaarten à € 12,-- (€ 10,-- voor studenten en CJP kan men reserveren via de website.

Kaarten kan men eventueel ook, vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling, direct aan de kassa kopen.

Meer info: http://www.imperiumtheater.nl