Van links naar rechts en boven naar beneden: Jeffrey van Haaster; Lodi van Brusssel, Paul Dirkse en Timo Gubbens (Foto's: Hans Schuurman).

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen
Laatste update: 12 mei 2017 om 12:25

LEIDEN - D66 leden kiezen deze maand hun lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen die op 21 maart 2018 gehouden wordt. Er zijn vier kandidaten: Fractievoorzitter Jeffrey van Haaster, raadslid Lodi van Brussel, wethouder Paul Dirkse en raadslid Timo Gubbens.

Op de ledenvergadering 12 mei gaan zij met elkaar in debat. Het Leids Nieuwblad stelde aan alle vier kandidaten (dezelfde) vragen: Waarvoor heb je je in de gemeente politiek de afgelopen periode (vooral) ingezet, waarom denk je dat jij de aangewezen lijsttrekker bent en wat drijft je om je kandidaat te stellen?

Jeffrey van Haaster (34) in het dagelijks leven EU-adviseur bij de Griffie van de Tweede Kamer (foto linksboven): "Passie voor Leiden is wat mij drijft als raadslid en fractievoorzitter van D66. Als volksvertegenwoordiger heb ik met succes gestreden voor meer inspraak en invloed voor Leidenaren bij besluiten die hun buurt aangaan. Daardoor konden de monumentale huizen in de Oude Kooi behouden blijven en is er een volwaardig participatietraject gestart over het nieuwe busstation bij Leiden CS. Als coalitieonderhandelaar heb ik meer geld geregeld voor belangrijke prioriteiten als duurzaamheid en onderwijs. Mijn jarenlange ervaring in de Leidse politiek wil ik nu graag inzetten als lijsttrekker van D66. Een stem op mij is een keuze voor kwaliteit en continuïteit."


Lodi van Brussel (31) werkzaam als Projectmanager Digitalisering: "In 2011 werd ik actief bij D66 en als raadslid doe ik mijn werk met veel plezier. Successen in mijn raadswerk zijn onder andere de realisatie van een Kind pakket (armoede ondersteuning) en meer stageplaatsen bij de gemeente. Hoogtepunt voor mij was dat mijn initiatiefvoorstel ter voorkoming van sociaal isolement unaniem van mensen, unaniem werd gesteund in de raad. Een prestatie waarvoor mij de Leidse Effie (een aanmoedigingsprijs van de pers) werd toegekend. Ik stel me kandidaat als lijsttrekker omdat het tijd is voor vernieuwing en omdat ik de leden van D66 en Leidenaren meer en beter wil betrekken bij de keuzes voor onze fractie. Daar heeft D66 haar succes aan te danken en hiermee kunnen we de meeste Leidenaren achter ons krijgen. Met die wens en ambitie kandideer ik me als lijstrekker."


Paul Dirkse (49) is sinds zomer 2016 wethouder onderwijs, sport en duurzaamheid. Hij was voordien werkzaam in de sport onder andere als medeoprichter van het crowdfunding platform 'Wij zijn Sport' en voorzitter van tennisclub Unicum. In de periode 2005 -2008 was hij journalist voor het Leids Nieuwsblad en Sleutelstad over de Leidse politiek. Het ontbrak Dirkse aan tijd zijn kandidaat-lijsttrekkerschap in deze krant nader toe te lichten.


Timo Gubbens (41): "Naast raadslid ben ik vader van twee kinderen, echtgenoot en zzp-er. Ik wil mij sterk maken voor beter onderwijs, betaalbare woningen, meer groen en duurzaamheid. Als raadslid heb ik mij ingezet voor een groene Oostvlietpolder, de Tuin van Noord (geen fietspad door het volkstuinencomplex), het opnemen van groen en duurzaamheid in de stadsvisie en het eerder betrekken van inwoners bij besluitvorming. Ik ben een sterke lijsttrekker, omdat ik mij al 15 jaar inzet voor D66 Leiden en ambitie en ervaring heb om D66 weer de grootste te maken. Ik wil het verhaal van alle Leidenaren vertellen. Iedereen moet kunnen meedoen en meepraten".