Vrijwilligers en vaste medewerker Sjaak Balkenende, Danny van Essen en Hans van der Steen laten vol trots hun nieuwe aanwinst zien en speciaal even een minuutje luiden (Foto: Erwin Brandt).

Op begraafplaats Duinhof klinkt het weer als een klok
Laatste update: 16 mei 2017 om 10:34

LISSE - Aan de rand van het Keukenhofbos in Lisse klinkt sinds kort een krachtig geluid.

Begraafplaats Duinhof is na alle recente uitbreidingen niet alleen een rustieke begraafplaats gebleven, maar ook een heuse klok met behoorlijk volume rijker. Het 'tweedehandsje' uit 1957 komt uit het Limburgse Hoensbroek en weegt 298 kilo.

"We wilden dan ook niet zomaar een klein klingelklokje", vertelt vrijwillig beheerder Sjaak Balkenende. "Een nieuwe is echter onbetaalbaar en door klokkengoeroe Frank Runnen, die ons zelf belde en alles van klokken afweet, werden we getipt over Toine Daelmans in Stiphout. Dit kleine bedrijfje knapt oude klokken op en hij had een mooie klok voor ons beschikbaar. Na vijf jaar actievoeren om het bedrag van ruim vijftienduizend euro bij elkaar te brengen konden we tijdens het bezoek van burgemeester Lies Spruit op 4 mei, spontaan en zonder vooraf te testen de klok laten luiden."


"Het klonk werkelijk prachtig", vult vaste medewerker Danny van Essen aan. "Voor de begraafplaats heeft het gewoon een meerwaarde."


"We hadden de klok vooraf nog niet kunnen testen, maar desnoods hadden we het met een touw gedaan", verteld Balkenende enthousiast verder. "Het leuke was dat het een spontane actie was. We vroegen aan de burgemeester of ze het leuk zou vinden en we kregen een bevestigend antwoord. Afgelopen zaterdag kwam er een meneer naar mij toe en die vroeg ook of er even geluid kon worden. Nog steeds niet uitgeprobeerd was dit dus ons eerste officiële klokkenmoment. De man kwam later naar ons toe om ons te bedanken en te vertellen hoe ontroerd en dankbaar hij hiervoor was."


"En dat is ook onze kracht", zegt Van Essen. "We nemen de tijd voor mensen en zijn niet te beroerd om wat extra's te organiseren. Ik draag zelf nooit een klokje en ons motto is dan ook om mensen echt de tijd te gunnen."


Begraafplaats Duinhof aan de Spekkelaan 12 heeft één vaste medewerker en drie ontvangers bij begrafenissen in dienst, aangevuld met een paar vrijwilligers. Van Essen vertelt dat er heel veel te doen is en vrijwilligers die van wanten weten van harte welkom zijn. "Eigenaar van Duinhof is de Hervormde Gemeente Lisse, maar iedereen kan hier begraven worden en in alle rust zijn eigen plekje uitzoeken. In alle hectiek van deze tijd staat wat dat betreft de klok bij ons juist stil."

Meer informatie via de website.

 

Meer info: http://www.begraafplaatsduinhof.nl