Gevolgen voor de wethouder kunnen volgens de PvdA niet uitblijven burgerparticipatie bij de herinrichting van de Herenweg mislukt (Foto: Ingrid Langeveld).

PvdA: "Opnieuw dreigt burgerparticipatietraject te mislukken"
Laatste update: 16 mei 2017 om 10:37

TEYLINGEN - Binnenkort start de gemeente Teylingen onder leiderschap van wethouder Kees van Velzen het burgerparticipatietraject 'Project Herinrichting doorgaande weg Warmond'.

De Teylingse gemeenteraad nam hierover vorig jaar oktober unaniem een amendement aan. De Teylingse PvdA maakt zich over het traject, dat de herinrichting van de Herenweg in Warmond behelst, grote zorgen. Volgens raadslid Joost van Doesburg lijkt de uitkomst door bizarre spelregels en een slechte organisatie nu al vast te staan. "Wederom dreigt een burgerparticipatietraject onder leiding van Van Velzen, na eerder het afvalbeleid en procedé de Roodemolenpolder, te mislukken. Gevolgen voor de wethouder kunnen niet uitblijven", vindt Van Doesburg.

Donkere wolken pakken zich volgens de PvdA-zegsman boven het voorgenoemde traject samen. Van Doesburg is bang voor talrijke onveilige situaties en meent dat de vier voorgelegde scenario's te veel binnen strakke kaders en spelregels liggen en bovendien anders zijn dan in het amendement aangegeven. "Nu moeten we als gemeenteraad het college bijsturen", stelt Van Doesburg. "Allereerst breed ophalen wat binnen de Warmondse gemeenschap leeft en dan terugkomen naar de gemeenteraad met de mogelijke keuzes die hieruit voortvloeien. Ook is het zeer belangrijk om verwachtingen van belanghebbenden te managen. De manier hoe dat nu wordt geschetst, geeft inwoners weinig ruimte voor vrij denken en de te houden enquête is 'Teylingen niveau' onwaardig", betoogt het gemeenteraadslid.

Daarnaast reageert Van Doesburg, naar eigen zeggen evenals de gehele Teylingse PvdA, geschrokken op een op een dinsdagmiddag te organiseren schouw. "Een schouw is zeker positief maar niet op een dagdeel wanneer de meeste Warmonders netjes op hun werk zitten." Afgelopen woensdag maakte de gemeente bekend dat de schouw dinsdagmiddag 16 mei om 14.00 uur start op het Oosteinde, nabij O'Neill. Een volledig tijdschema van de schouw is te vinden op www.teylingen.nl/herenwegwarmond. De inloopbijeenkomst is diezelfde avond tussen 18.00 en 21.00 uur in Het Trefpunt aan de Herenweg 80.   


Van Velzen voelt noch vuur aan de schenen, noch angst zijn vertrouwen bij de burgers in Warmond te verliezen. Hij is ook niet bang voor zijn positie. "Zo ruim als mogelijk is het traject opgezet en er is nog geen enkel ontwerp. Allereerst haalt de gemeente knelpunten, wensen en ideeën over verkeersveiligheid op en zoekt daar samen met de inwoners van Warmond maatregelen en oplossingen bij. Om de verwachtingen van belanghebbenden te managen is daar een aantal spelregels voor opgesteld die zijn gebaseerd op het amendement en wet en regelgeving", legt de wethouder uit. "Met de ruime spelregels zullen bewoners tijdens toekomstige meerdere bijeenkomsten zien dat echt veel mogelijk is om de verkeersveiligheid te verbeteren. Steeds zetten we met elkaar in participatie een stap in het maken van het ontwerp. Hierin heb ik alle vertrouwen. Mensen zien tijdens het proces dat hun mening er echt toe doet."


Het moment van de te organiseren schouw koos de gemeente volgens Van Velzen bewust. "Juist op doordeweekse middag is het druk in de straat met veel verkeer als fietsers, bevoorradingverkeer, frequent doorgaande bus, boodschappende mensen en auto's. Knelpunten zijn dan goed zichtbaar en te ervaren. Een schouw in de avonduren is veel minder zinvol. "


In de vergadering Commissie Ruimte van afgelopen dinsdagavond lichtte Van Doesburg zijn verontrusting toe. Hij stelde het college verscheidene vragen om zowel de opgestelde enquête te laten voldoen aan sociaal-wetenschappelijke eisen als inwoners duidelijk te maken dat de herinrichting van de Herenweg wel aan bepaalde aspecten en wetgeving moet voldoen. "Ik probeer iedereen te waarschuwen. Problemen los ik liever vooraf op."