De Noordwijkse statushouders nemen hun VIP-diploma in ontvangst (Foto: pr).

Statushouders op weg naar een nieuw leven
Laatste update: 16 mei 2017 om 10:41

NOORDWIJK - Dinsdag 9 mei zijn negen in Noordwijk woonachtige statushouders geslaagd voor hun cursus VIP (Vluchtelingen Investeren in Participeren).

Hierin worden de statushouders voorbereid op de Nederlandse arbeidsmarkt. "Veel statushouders die naar Nederland komen willen heel graag werken, maar lopen vast in de onbekende richtlijnen en gewoontes van de Nederlandse arbeidsmarkt", aldus Monique van den Hoonaard van Vluchtelingenwerk. "Zij komen vaak uit een cultuur waar werk vinden vaak via de familie gaat en waar regels voor het opzetten van een bedrijf echt heel anders zijn dan bij ons. Daarom is het lastig voor hen om te begrijpen hoe mensen in Nederland aan het werk komen. Om dit gat tussen de culturen te dichten worden de statushouders meegenomen op een reis door alle mogelijkheden en obstakels van het vinden van een baan. Wat is een CV? Hoe moet je solliciteren? Wat trek je aan als je gaat solliciteren, wat kun je wel of niet zeggen? Hoe presenteer je jezelf? En ook, hoe belangrijk is het om op tijd te komen, hoe is de Nederlandse werkcultuur."


Volgens Van den Hoonaard wordt er in de cursus een stevig beroep gedaan op de inzet van de statushouders. "Uiteindelijk moeten zij het toch allemaal zelf gaan doen."


Vrijwillige arbeidscoaches van Vluchtelingenwerk begeleiden de statushouders in het traject van een CV maken, stage lopen, sollicitatiegesprekken voeren enzovoort. Na het behalen van het VIP-diploma wordt er in  samenwerking met bedrijven en overheden gezocht naar een match tussen statushouders en werkgevers. Overigens kan Vluchtelingenwerk in het VIP-traject nog goed vrijwilligers gebruiken die ervaring hebben met zaken rond arbeidsparticipatie.

Meer informatie bij Monique van den Hoonaard: 071-3648919. Ook aan taalcoaches en maatschappelijke begeleiders, die de net aangekomen statushouders in Noordwijk helpen om hun leven te starten, is nog gebrek.