Ingrid Langeveld laat trots het concept van haar nieuwe boekwerk 'Kunstenaarsstreken' zien: "Het geeft mij enorm veel inspiratie om alleen al met kunstenaars te praten" (Foto: Erwin Brandt).

Interviews 'Uit het niets' gebundeld in boek
Laatste update: 19 mei 2017 om 11:58

SASSENHEIM - Journalist Ingrid Langeveld, buitenmens, apart en anders, authentiek, eigenzinnig, sportief, gevoelsmens en auteur van de tweewekelijkse interviewrubriek 'Uit het Niets', heeft de eenendertig verhalen die ze tot nu toe heeft geschreven gebundeld in een boek.

Journalist Ingrid Langeveld (53), buitenmens, apart en anders, authentiek, eigenzinnig, sportief, gevoelsmens en auteur van de tweewekelijkse interviewrubriek 'Uit het Niets' in deze Weekendkrant, heeft de eenendertig verhalen over creatieve Bollenstrekers die ze tot nu toe heeft geschreven gebundeld in een boek. Op zondag 21 mei zal ze het eerste exemplaar van 'Kunstenaarsstreken' in 't Onderdak in Sassenheim overhandigen aan de Teylingse wethouder en cultuurliefhebber Arno van Kempen.

Voordat er ook maar een vraag is gesteld barst Langeveld, geboren en getogen op een boerderij in Sassenheim, meteen los over de start van haar journalistieke loopbaan. "Mijn eerste interview en tevens vuurdoop voor de krant was in oktober 2011 met Edwin van der Sar. Toen wist ik meteen dat het schrijven, na drieëndertig jaar verzekeringswerk, mijn nieuwe liefde was. Dat werd nog eens versterkt toen ik de rubriek 'Uit het Niets' overnam van de vorig jaar overleden Lia in 't Veld." Na een traantje te hebben weggeslikt, klinkt het zeer oprecht: "Echt een hele eer. Het boekwerk is mede een eerbetoon aan Lia. Om in haar voetsporen te treden brengt nog steeds emotie bij mij teweeg."


Precies op tijd breekt het zonnetje door; Langeveld kan naar buiten! Groetend en zwaaiend vanaf het buitenterras bij haar woning verklapt Langeveld haar voorliefde voor kunstenaars. "Cultuurmensen staan toch anders in het leven. De verhalen achter hun werken reiken ver en zijn soms echte eyeopeners. Zo zei materiekunstenaar Jan Eelse Noordhuis uit Katwijk tegen mij dat ik het boekwerk moest uitbrengen: Geen mitsen en maren, maar gewoon doen. Het geeft mij enorm veel inspiratie om alleen al met de kunstenaars te praten. Hoe zij tegen de maatschappij aankijken en invulling en zin geven aan het leven. In één woord chapeau. Ik wil met het boekje niet alleen de verhalen achter de kunst laten zien, maar ook jongeren er voor warm maken. Niet alleen staan er een paar kunstzinnige en creatieve tieners in het boekje, maar ik wil deze doelgroep ook echt bereiken. Schaf het aan en praat erover. Alle aspecten van het leven komen namelijk aan bod."


"Schrijven is net als kunst; pure emotie", vertelt Langeveld gepassioneerd verder. "Ik schrijf liever drie goede artikelen dan zes halve. Ik moet er zelf achter staan en anders maar niet. Het moet voor de geïnterviewde aanvoelen als 'yes, dit is het!'. De juiste snaar is geraakt en de toon is gezet. De artikelen in het boek moeten aanvoelen als geschreven kunstwerken. Het is net als bij Hetty Kelderman uit Voorhout en haar kunstzinnige schoenen. Het lijkt net of er iemand op je komt te staan en dan gebeurt het. Gebeurt het niet, dan ga ik bijvoorbeeld een extra rondje fietsen in de streek of lekker wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Plots schieten dan zomaar de prachtigste verhalen binnen."


De cover van het boekwerk komt van een tegeltje, waar Langeveld direct helemaal verliefd op was en die dan ook prominent op haar schoorsteenmantel staat. Op de achterkant haar handelsmerk: klompen met een fiets. De eerste druk telt honderd exemplaren en alle geïnterviewde kunstenaars krijgen er één gratis. Het boek met 108 bladzijden full colour is vanaf 22 mei voor € 9,50 te verkrijgen bij The Read Shop Sassenheim (Hoofdstraat) en Galerie de Pomp in Warmond.